Publicerad:
Uppdaterad:

Trump överens med Tegnell om munskydden

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Att Trump och Tegnell står nära varandra politiskt finns det inget som tyder på.

Men de är rörande överens om en sak: att inte införa ett allmänt munskyddskrav i sina respektive länder.

I USA har munskydden seglat upp som politisk stridsfråga inför presidentvalet.

Hundratals länder har infört olika typer av munskyddskrav för sin befolkning. Sverige och USA är inte bland dem, men frågan är hett debatterad i länderna.

Den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC:s rekommenderar visserligen användning av munskydd och utnämnde dem under torsdagen som ”det kraftfullaste verktyget för folkhälsan”. Samtidigt syns president Donald Trump oftast utan det och är emot ett allmänt munskyddskrav.

Trump med munskydd under ett sjukhusbesök.
Foto: TT
Trump med munskydd under ett sjukhusbesök.

Trump: De används fel

Under en intervju i ABC News fick han nyligen frågan om varför han är emot det.

– Jag bär det när jag måste, när jag är på sjukhus och andra platser, svarade Trump.

Han ifrågasatte också hur effektiva munskydden är och påpekade att de ofta används fel.

– Konceptet att bära skydd är bra, men det gör också att du hela tiden rör vid det och sen rör andra saker.

Låter svaret lite bekant? Ja, det är ju ungefär det svar som Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten ger när de förklarar varför de inte vill införa munskyddskrav i Sverige.

– Det finns teoretiska möjligheter att de gör mer skada än nytta. Den som tar på munskyddet kan få virus på händerna och sprida det och det är väldigt, väldigt svårt att låta bli att peta på sitt munskydd, sa Tegnell i en intervju i somras.

Sedan dess har myndigheten öppnat för att det kan bli aktuellt med lokala rekommendationer om smittspridningen skulle öka.

Foto: LOTTE FERNVALL
Anders Tegnell.

Politisk fråga inför presidentvalet

I USA har munskydden också blivit en politisk fråga inför deet kommande presidentvalet.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden har gått ut med att han vill införa ett nationellt ”munskyddsmandat” – ett krav på alla amerikaner att bära munskydd. Något som enligt honom skulle rädda 40 000 liv.

– Varför bär du mask? För att skydda din granne? För att hindra någon från att bli sjuk och kanske dö. Det kallar jag patriotiskt, sa han i CBS News.

På det svarade Trump:

– Vi vill ha en viss frihet, det är det handlar om.

USA har drabbats hårt av coronapandemin med över 6,6 miljoner smittade och 197 643 dödsfall. Trump har fått hård kritik för sin hantering av pandemin och anklagats för att tona ner farorna med viruset.

Bidens utspel kan ses som en attack mot den sittande presidenten och ett sätt för Biden att visa hur han som president skulle hantera frågan.

Det är dock inte helt klarlagt om en president ens har det lagliga utrymmet för att införa ett nationellt krav på munskydd.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: