Politikerna på krogtillsyn: Förstår frustrationen

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Tisdagskvällen har knappt startat när socialminister Lena Hallengren (S) och Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) går på krogtillsyn.

Restaurangen i fråga är stängd. Tillsynen är föranmäld. Till skillnad från krogar som inspekterades i helgen godkänns denna utan anmärkning.

– Jag vill tro att de allra flesta kommer att göra förändringarna när de förstår hur, säger Lena Hallengren om krogar som missköter sig.

Krögarna står som skolpojkar när de inför miljöförvaltningens inspektör, socialministern och finansborgarrådet berättar om vilka åtgärder de vidtagit för att stävja smittospridningen. Tvål och vatten finns på toaletterna, de tillämpar bordsplacering och personal som visar symtom uppmanas stanna hemma.

– Tills de slutar känna symtom och två veckor till efter det, säger restaurangchefen.

Det är inte riktigt nödvändigt, förklarar inspektören Pia Holmström. Två dagar räcker.

Tisdagskvällen har knappt startat när Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och socialminister Lena Hallengren (S) går på krogtillsyn.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Tisdagskvällen har knappt startat när Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) och socialminister Lena Hallengren (S) går på krogtillsyn.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Pia Holmström, inspektör Stockholms stads miljöförvaltning.

Viktigt att få gå ut och äta

Tillsynen passerar utan anmärkning. Ett väntat resultat för en föranmäld inspektion i en stängd restaurang. Annat var det i helgen, då alla nattklubbar och krogar som inspekterades i Stockholm fick en anmärkning.

– Jag vill ju tro att de allra flesta kommer att göra förändringarna när de förstår hur de ska se ut. Kan man inte göra förändringarna som krävs kan inte verksamheten fortsätta bedrivas, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Hur ser du på att det efter alla dessa månader fortfarande finns förvirring över hur man som krog ska agera?

– Det har ju gått väldigt lång tid och vi har förmodligen väldigt lång tid kvar av pandemin. Jag tycker att många ändå med beundransvärt tålamod håller ut. Nu gäller det verkligen att vi tar nya tag.

Många verksamheter har också ställt om, jämfört med hur det såg ut i början av pandemin.

– Nu gäller det att ställa om för att kunna ta emot de som gärna vill gå ut och äta en bit mat under säkra former, säger Lena Hallengren.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Anna König Jerlmyr (M) och socialminister Lena Hallengren (S) på krogtillsyn.
Foto: STEFAN JERREVÅNG
Tillsynen passerar utan anmärkning. Ett väntat resultat för en föranmäld inspektion i en stängd restaurang

Förstår frustration efter Stureplan

Det är kommunens miljöförvaltningen som inspekterar och stänger ner verksamheter som missköter sig.

I Stockholm, där finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) styr, har festbilder från nattklubbar väckt frustration landet runt.

– Det är klart jag förstår frustrationen, särskilt bland de som under en lång tid levt isolerade utan kontakt med andra, säger hon.

Kan vi vara säkra på att samma sak inte sker nu i helgen?

– Vi har erfarna inspektörer men det är omöjligt för oss att besöka alla restauranger eller alla krogar. Det är klart att det finns några som inte sköter sig, men vi ska inte skuldbelägga en hel bransch för det, säger Anna König Jerlmyr.

Foto: STEFAN JERREVÅNG
Nu gäller det att ställa om för att kunna ta emot de som gärna vill gå ut och äta en bit mat under säkra former, säger Lena Hallengren.

PODD Professorn: Därför är corona-dödstalen lägre nu

Aftonbladet Daily med Jonas F Ludvigsson professor vid Karolinska Institutet och barnläkare på universitetssjukhuset i Örebro.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE