Här röstar väljarna i nyckelstaten

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

TAMPA. Röstandet pågår för fullt i nyckelstaten Florida.

Donald Trump måste i princip vinna delstaten för att sitta kvar i Vita huset – men i mätningarna är det extremt jämnt.

– Jag känner ett stort ansvar eftersom vi kan avgöra valet här, säger Crystal Scott, 37.

Till vallokalen på Martin Luther King Jr boulevard i Tampa anländer en en strid ström av väljare under morgontimmarna. På parkeringen ropar Biden-anhängare i megafoner och viftar med ”Black Lives Matter”-flaggor”. Inte en enda Trump-skylt syns i just detta området.

Folk röstar utanför Tampa, Florida.
Foto: Pontus Höök
Folk röstar utanför Tampa, Florida.

Crystal Scott från Tampa har just avlagt sin röst och sätter ett klistermärke på bröstet där det står ”I voted”.

– Jag är glad över att vara här och göra min röst hörd för jag vill se förändring i världen just nu, säger hon. 

Foto: Pontus Höök
Crystal Scott, 37.

Crystal vill inte avslöja vem hon har röstat på, men en av de viktigaste frågorna för henne är höjda minimilöner för arbetare. Hon är osäker på vem av Donald Trump och Joe Biden som kommer knipa Florida, eftersom att det är extremt jämnt i opinionsmätningarna.

– Jag känner ett stort ansvar, eftersom att vi är en av de nyckelstater som kan avgöra vem som vinner hela valet, säger hon.

Foto: Pontus Höök
Whitney Robinson, 28

Väljaren Whitney Robinson, 28, är lättad över att äntligen ha fått avlägga sin röst. Hon har skjutit på det alldeles för länge, säger hon. Hon är en av de mest åtråvärda väljarna – en ”swingvoter” som in i det sista har varit öppen för att lyssna på vad båda kandidaterna har att säga. 

– Jag är mer av en demokrat, men jag ville titta på debatterna för att höra vad båda kandidater har att komma med. Det blev slutligen en röst på Biden, eftersom att jag tycker att han har en bättre plan för att hantera coronapandemin, säger hon. 

Joe Biden kan vinna presidentvalet, tror hon. Men hon tror inte att Demokraterna segrar i hennes hemstat.

– Jag hatar att säga det, men jag tror faktiskt att Trump lyckas vinna Florida, säger hon. 

Foto: Pontus Höök
En kvinna visar sin sympati för Joe Biden vid vallokalen.

Och Trump behöver troligtvis Floridas 29 elektorsröster för seger, annars ser det betydligt tuffare ut för den sittande presidenten. Det är en delstat han vann för fyra år sedan, men som röstade på Obama innan dess. 

Floridas vallokaler tillhör de som stänger först i USA – klockan 01 svensk tid. Nio miljoner Florida-bor har redan förtidsröstat, vilket står för ungefär 60 procent av alla röster.

I Florida har valarbetare hanterat poströsterna i veckor, för att rösträkningen under valdagen ska gå smidigt. Det ökar chanserna för ett tidigt valresultat under valnatten från Florida.

Samtidigt visar opinionsmätningar att det är extremt jämnt mellan Trump och Biden i delstaten.

Det skulle kunna göra att ett valresultat i den så kallade ”solskensstaten” drar ut på tiden, och det kan ta dagar eller veckor för att avgöra vinnaren. 

Foto: Pontus Höök
Roger Robinson, 58, utanför vallokalen.

Roger Robinson, 58, som kommer ut från vallokalen i Tampa, säger att han också röstat på Biden– Harris. Han hoppas på en blå demokratisk våg i valet och nu ska han hem och följa bevakningen.

Eftersom att vicepresident Biden jobbade bra ihop med president Barrack Obama, enligt honom, tror han att många kommer rösta på Biden–Harris och att det blir nytt styre i Vita Huset.

– Jag har förtroende för att de kan förändra saker och ting och kontrollera pandemin för att få tillbaka Amerika på rätt spår. Det har varit katastrof sedan Trump skyllde viruset på Kina och sa att han själv inte hade något med det att göra.

 

FÖLJ RESULTATET I PRESIDENTVALET HÄR

Rösträkningen delstat för delstat

Publicerad:

LÄS VIDARE