Facebooks toppchefer i krismöte på valnatten

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

När det stod klart att Donald Trump vunnit presidentvalet kallades flera toppchefer på Facebook till ett krismöte.

Orsaken var att diskutera vilken påverkan företaget haft på presidentvalet, enligt källor till CNBC.

Natten till onsdag stod det klart – Donald Trump blir USA:s näste president.

Samtidigt kallade flera toppchefer på Facebook till ett krismöte i en sluten chattgrupp för att diskutera vilken påverkan företaget haft på presidentvalet, uppger källor med insyn för CNBC. En fråga som dessutom ska tas upp med personalen.

Diskuterade sitt ansvar

Facebook har tidigare fått kritik för att sprida felaktig information och falska nyhetsartiklar vilket kan ha påverkat hur amerikanerna röstade. I den hemliga konversationen mellan toppcheferna diskuterades bland annat vilket ansvar Facebook har, enligt anonyma källor till CNBC.

Detta trots att Mark Zuckerberg, grundare av Facebook, tidigare sagt att det är ”en ganska galen idé” att företaget påverkar valet. Han har bland annat skrivit att hela 99 procent av allt som postas på Facebook är äkta.

”Sammantaget gör detta det extremt osannolikt att bluffar förändrar resultatet av detta val i en eller annan riktning”.

LÄS OCKSÅ

Nej, flest röster vinner INTE – så funkar presidentvalet i USA

Expert: ”Har stort inflytande”

Men samtidigt har en del anställda vittnat om en oro för spridningen av rasistiska och högerextrema åsikter på Facebook, enligt intervjuer med tio nuvarande och tidigare anställda på företget.

Nu frågar de sig själva hur man ska kunna stoppa spridningen av falsk informaion.

– En falsk historia som hävdade att påve Franciskus stöder Trump delades nästan en miljon gånger och var sannolikt synlig för tiotals miljoner, säger Zeynep Tufekci, som studerar sociala konsekvenser av teknik vid North Carolina University.

– Men korrigeringen syntes knappt. Självklart har Facebook ett stort inflytande i det senaste valets utfall, säger han till kanalen.

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

Publicerad:

LÄS VIDARE