Macron på turné för att fira världsfreden

1 av 4 | Foto: Philippe Wojazer/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron (till höger) tillsammans med en soldat i tidstypisk klädsel vid en ceremoni i Morhange till minnet av första världskrigets slut 1918.

av

NYHETER

Vägen till Paris går via västfronten när Frankrikes president Emmanuel Macron laddar för hundraårsdagen av första världskrigets slut.

Säkerhetsuppbådet är tungt – och leder till och med till varningar för souvenirer.

I den elfte timmen på den elfte dagen i den elfte månaden ska världens ledare samlas i Paris på söndag för att minnas första världskrigets alla offer.

Exakt 100 år efter det att vapenstilleståndet trädde i kraft klockan 11 den 11 november 1918 ska president Macron stå vid Triumfbågen i Paris med USA:s president Donald Trump, Rysslands Vladimir Putin och en lång rad andra stats- och regeringschefer.

För Macron blir ceremonin kulmen på en rejäl minnesvecka som inleddes redan i söndags, då han besökte Strasbourg tillsammans med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Brittisk anfader

Under veckan väntar nedslag i bland annat Verdun och kring floden Somme, några av de mest ökända slagfälten under blodbadet på västfronten 1914–1918.

För Macron är det samtidigt hemmaplan.

– Jag är född i det vi kallar La Somme. Jag växte upp med tusentals berättelser, minnen och spår av vad Frankrike har att tacka sina allierade för, sade presidenten vid ett besök i Australien tidigare i år.

Han är själv ett resultat av det allierade stödet: hans farmorsfar var en brittisk soldat, George William Robertson, som blev kvar i Frankrike efter kriget och gifte sig med en fransyska i Abbeville 1919.

Souvenir-varning

Världsledarnas ankomst omgärdas naturligt nog av ett stort säkerhetsuppbåd, som dessutom ytterligare förstärks av att det nästa vecka är tre år sedan terrorattacken i centrala Paris den 13 november 2015.

Tågbolaget Eurostar, som fraktar resenärer under Engelska kanalen, passar samtidigt på att varna för att säkerhetspådraget innebär att även ickefungerande vapen är otillåtna ombord – inklusive souvenirer gjorda av exempelvis gamla granathylsor.

"Det gäller även om ni har köpt dem i en presentbutik. Om ni tar med dem kommer de att konfiskeras och kan medföra evakuering", hälsar Eurostar till sina resenärer, enligt nyhetsbyrån AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM