Macron på turné för att fira världsfreden

1 av 4 | Foto: Philippe Wojazer/AP/TT
Frankrikes president Emmanuel Macron (till höger) tillsammans med en soldat i tidstypisk klädsel vid en ceremoni i Morhange till minnet av första världskrigets slut 1918.
NYHETER

Vägen till Paris går via västfronten när Frankrikes president Emmanuel Macron laddar för hundraårsdagen av första världskrigets slut.

Säkerhetsuppbådet är tungt – och leder till och med till varningar för souvenirer.

I den elfte timmen på den elfte dagen i den elfte månaden ska världens ledare samlas i Paris på söndag för att minnas första världskrigets alla offer.

Exakt 100 år efter det att vapenstilleståndet trädde i kraft klockan 11 den 11 november 1918 ska president Macron stå vid Triumfbågen i Paris med USA:s president Donald Trump, Rysslands Vladimir Putin och en lång rad andra stats- och regeringschefer.

För Macron blir ceremonin kulmen på en rejäl minnesvecka som inleddes redan i söndags, då han besökte Strasbourg tillsammans med Tysklands president Frank-Walter Steinmeier.

Brittisk anfader

Under veckan väntar nedslag i bland annat Verdun och kring floden Somme, några av de mest ökända slagfälten under blodbadet på västfronten 1914–1918.

För Macron är det samtidigt hemmaplan.

– Jag är född i det vi kallar La Somme. Jag växte upp med tusentals berättelser, minnen och spår av vad Frankrike har att tacka sina allierade för, sade presidenten vid ett besök i Australien tidigare i år.

Han är själv ett resultat av det allierade stödet: hans farmorsfar var en brittisk soldat, George William Robertson, som blev kvar i Frankrike efter kriget och gifte sig med en fransyska i Abbeville 1919.

Souvenir-varning

Världsledarnas ankomst omgärdas naturligt nog av ett stort säkerhetsuppbåd, som dessutom ytterligare förstärks av att det nästa vecka är tre år sedan terrorattacken i centrala Paris den 13 november 2015.

Tågbolaget Eurostar, som fraktar resenärer under Engelska kanalen, passar samtidigt på att varna för att säkerhetspådraget innebär att även ickefungerande vapen är otillåtna ombord – inklusive souvenirer gjorda av exempelvis gamla granathylsor.

"Det gäller även om ni har köpt dem i en presentbutik. Om ni tar med dem kommer de att konfiskeras och kan medföra evakuering", hälsar Eurostar till sina resenärer, enligt nyhetsbyrån AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM