Koran bränd i Rinkeby – polisen söker danskskyltad bil

Källa: ”Man vill ha stopp på den”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Rasmus Paludan och hans parti planerar en aktion i Stockholm i helgen.

Men redan i morse brändes en koran i Rinkeby, vilket ska ha fångats av polisens kameror och utreds som hets mot folkgrupp.

Nu söker polisen efter en danskregistrerad blå Skoda, enligt Aftonbladets uppgifter.

Rinkeby torg.
Foto: Janerik Henriksson/ TT NYHETSBYRÅN
Rinkeby torg.

Rasmus Paludan, ledare för danska högerextrema partiet Stram kurs, har siktet inställt på Sverige.

Under sista helgen i augusti anordnades manifestationer i Malmö, som polisen nekat tillstånd till och som ledde till våldsamma motdemonstrationer.

Nu har partiet sökt tillstånd att hålla allmän sammankomst på fem olika platser i Stockholmsområdet på lördag.

– De har varken fått tillstånd eller avslag, frågan bereds fortfarande, sade Towe Hägg, presstalesperson på Stockholmspolisen, under morgonen.

Polisen har mobiliserat kraftfullt inför eventuella oroligheter, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Uppgifter: Finns på polisens film

Men Stram kurs verkar ha inlett aktivitet i Stockholm redan på torsdagen, vilket Rasmus Paludan också skriver på sin Facebooksida.

En film som publicerats på Youtube i morse visar en man som bränner ett exemplar av Koranen utanför Rinkeby torg. Mannen är iklädd Stram kurs-keps och en islamfientlig t-shirt, och talar danska.

– Vi har gjort en anmälan utifrån uppgifterna som finns i sociala medier. I nuläget rubriceras det som hets mot folkgrupp, säger Towe Hägg vid polisen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet fångades koranbränningen av polisens övervakningskameror vid Rinkeby torg. Det ska ha inträffat klockan 05.57 i morse.

Polisen söker nu efter en blå bil av märket Skoda, med danska registreringsskyltar, som ska ha varit inblandad, enligt Aftonbladets uppgifter.

”Man vill ha stopp på den”, uppger en källa.

Paludan: Jag är svensk

I samband med händelserna i Malmö fick Rasmus Paludan inreseförbud till Sverige i två år.

Inför helgen har partiledaren sagt att han avser att åka till Stockholm ändå, eftersom han säger sig vara svensk medborgare. Paludan har påtalat detta för Sveriges ambassad i Danmark, som fört ärendet vidare till svenska Migrationsverket, skriver Ekstrabladet.

Efter upploppen i Malmöstadsdelen Rosengård har en kvinna i 60-årsåldern suttit anhållen misstänkt för våldsamt upplopp. Under helgen misstänktes 14 personer för samma brott. Många var tillresta från annat håll än Rosengård, enligt polisen.

– Jag träffade till exempel helsingborgare. De här personerna är som handelsresande i bråk. Min känsla var att det inte var religiösa motiv, utan att många passade på att bränna och ställa till det, har polisinspektör Fredrik Brokop tidigare sagt till Aftonbladet.

Foto: JOHAN NILSSON/TT.
Rasmus Paludan.
Publicerad:

LÄS VIDARE