Hon föreslås bli nästa SDU-ordförande

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu hotar SD att bryta med ungdomsförbundet

1 av 2
Jessica Ohlson, 23 år från Uppsala, är ny förbundssekreterare i Sverigedemokratisk Ungdom

Jessica Ohlson, 25, föreslås bli SDU:s nästa ordförande.

Ett val som tolkas som en stridsförklaring av Sverigedemokraterna.

– Det finns inte förtroende för henne från moderpartiets sida, säger Henrik Vinge, pressekreterare för Jimmie Åkesson.

I september väljer Sverigedemokraternas ungdomsförbund vem som ska ersätta den avgående ordföranden Gustav Kasselstrand.

På lördagseftermiddagen meddelade valberedningen att de föreslår Jessica Ohlson, nuvarande förbundssekreterare, till ny ordförande.

– Jag är väldigt glad och tacksam att få det förtroendet, säger Jessica Ohlson.

"Det skulle skada relationerna allvarligt"

Valet ser nu ut att fördjupa den konflikt mellan moderpartiet och SDU som ledde till att Kasselstrand och William Hahne uteslöts ur partiet i våras. Ohlson anses stå Hahne och Kasselstrand nära medan den andra kandidaten, Tobias Andersson, står nära moderpartiet.

När Aftonbladet når Henrik Vinge är han kritisk till valberedningens förslag.

– Det är förstås väldigt olyckligt. Det skulle skada relationerna allvarligt om det var så att hon blev vald till ordförande, säger han.

Till SD-kuriren har Jimmie Åkesson sagt att ett val av Jessica Ohlson skulle skicka en signal att SDU "inte vill vara en del av Sverigedemokraterna".

Riskerar att splittra moderpartiet och SDU

Enligt Vinge finns det både ideologiska och personliga skäl till missnöjet. I våras stängdes Ohlson av från sitt jobb på SD:s kansli.

– Hon har meddelat via sitt ombud att hon avser att dra partiet inför Arbetsdomstolen. Hon har sagt att hon inte godtar uppsägningstiden och att hon vill ha tre årslöner, vilket är helt orimligt.

– Med det här valet för man också vidare den konfliktlinjen som Kasselstrand och Hahne drev. Det finns inte förtroende för henne från moderpartiets sida.

Han understryker Jimmie Åkessons uttalande om att valet av Ohlson kan leda till att moderpartiet och SDU splittras.

– Man kommer att behöva titta på hur ungdomsverksamheten bedrivs. Man får hoppas att det inte går så långt. Att SDU och de som är med på kongressen förstår att det inte finns något förtroende för Jessica Ohlson.

"Ytterst oseriöst"

Jessica Ohlson själv vill tona ner konflikterna med SD.

– Det har funnits en personlig konflikt mellan enskilda personer. Nu sker ett generationsskifte inom SDU och därmed existerar inte personkonflikterna längre. När det gäller tvisten om min uppsägning så skulle jag gärna lösa det utan domstol, men bollen ligger hos dem.

Henrik Vinge säger att det inte finns något förtroende för dig.

– Det är ett märkligt uttalande eftersom de inte har pratat med mig om hur jag vill driva SDU. Jag förutsätter att de kommer göra det, något annat vore ytterst oseriöst.

Han säger också indirekt att man kommer att behöva överväga att bryta med SDU om du väljs.

– Ja, det verkar ju så. Jag kan bara upprepa att det vore väldigt oseriöst att inte prata med mig och att inte ta hänsyn till vad SDU:s medlemmar tycker.

Publicerad: