Efter rekordkylan – värmebölja sveper in över Sverige

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

I juli har vindjackan och gummistövlarna använts mer än vanligt.

Men nu gör värmen comeback och Sverige bjuds på paraplydrinksväder.

– Ett högtryck sveper in över hela landet, säger Arvid Olsen på SMHI.

Talesättet ”Efter regn kommer solsken” blir nu verklighet i Sverige. Efter rekordkalla nätter i juli väntas ett högtryck parkera över hela landet den kommande veckan.

– Det blir kring 25 grader, men temperaturen kan nog nosa på uppemot 30 grader på vissa håll. Så det kan bli härligt semesterväder för de som kanske har ledigt någon vecka till, säger Arvid Olsen, meteorolog på SMHI.

Stora solchanser i hela landet

Södra Europa har den senaste tiden haft en värmebölja med uppemot 40 grader på vissa håll. På torsdag gör högtrycket entré i södra Sverige.

– Det kommer söderifrån och smyger in i landet. Men på torsdag är det fortsatt lite ostadigt i norr medan solchanserna finns i söder, säger Arvid Olsen.

Foto: ANDERS DEROS

Men på fredag rör sig högtrycket norrut och hela landet kan plocka fram solhatt och sandaler. På lördag väntas värmevågen kulminera med högsommartemperaturer.

– Då stiger graderna och högtrycket rör sig norrut över hela landet. I fjällen kan det dock lokalt bli lite ostadigare med tidvis molnighet, men annars stora chanser för sol och värme för de övriga delarna och det stannar åtminstone hela helgen ut, säger Arvid Olsen.

Inga värmevarningar i sikte

I juni varnade SMHI för höga temperaturer som då steg uppemot 30 grader på flera håll, flera dagar i följd.

– Det är ingen varning som är aktuell just nu. Men vi får se hur det här högtrycket utvecklar sig och om det blir långvarigt så kan det komma att bli aktuellt. Det får vi se, säger Arvid Olsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN