Mordet på Kim Wall

Madsens älskarinna berättar – skulle ha åkt ubåt med honom nästa dag

av

Deirdre King, Peter Madsen älskarinna, hade en dejt planerad med den danska uppfinnaren samma vecka som han åkt ut i ubåten med Kim Wall.

– I efterhand har jag tänkt på vad det kunde ha lett till, säger Deirdre King i dokumentären Ubåtsfallet.

Det var den 10 augusti förra året som uppfinnaren Peter Madsen och den svenska journalisten Kim Wall lämnade hamnen för en tur i Madsens ubåt Nautilus.

Kim Wall kom aldrig tillbaka från seglatsen. Peter Madsen misstänks ligga bakom hennes död och är misstänkt för mord, sexualbrott och brott mot griftefriden.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen ska Madsen ha bundit och förgripit sig på Kim Wall innan han dödade henne. Sedan ska han ha misshandlat henne med slag och stick med ett vasst föremål.

Åklagaren menar att mordet inträffade mellan klockan 22 den 11 augusti och klockan 10 på förmiddagen den 11 augusti.

Nu talar Madsens älskarinna Deirdre King ut i dokumentären Ubåtsfallet.

1 av 6 | Foto: Kanal 5.
Deidre King, Madsens älskarinna.

Ofta med i ubåten

Vid tillfället för den ödesdigra ubåtsturen var Peter Madsen gift med en 13 år yngre kvinna. De hade ett öppet förhållande och Deirdre King var en av flera andra kvinnor som uppfinnaren träffade.

Deirdre King berättar i dokumentären att hon upplevde att många kvinnor blivit intresserade av Peter Madsen för hans ”intellekt och energi”.

– Och det blev jag också, jag sögs in i det, säger hon.

De har haft kontakt under 15–16 års tid och Deirdre King var ute med Madsen i ubåten vid flera tillfällen.

Mycket kontakt

Dagarna före ubåtsturen med Kim Wall skickar Peter Madsen många sms till Deirdre King. Han vill att hon följer med honom ut i ubåten. Han beskrivs som ”angelägen” om att hon ska följa med.

”Nautilus är i toppform”, skriver han i ett av textmeddelandena.

Han lockar med shopping och skriver att de ska köpa skor, läppstift och strumpbyxor – för att sedan ge sig ut i ubåten tillsammans, bara de två.

– När Peter säger att vi ska shoppa och köpa skor, läppstift och strumpor så vet jag ju att det är en dejt vi ska på. Och jag vet att vi kommer vara intima, säger Deirdre King.

De bestämmer ett datum för avfärd – den 11 augusti. Det är Madsen som föreslår den dagen.

Men Deirdre King och Peter Madsens ubåtsdejt blir aldrig av. Dagen före deras planerade avfärd lägger han ut från hamnen med Kim Wall ombord. Senare grips han av polis.

Deirdre King berättar att hon tänkt på vad planerna med Madsen kunde ha betytt.

– Jag känner inte på något sätt att det är något fel med det här. Men i efterhand har jag tänkt på vad det kunde ha lett till, säger Deidre King i dokumentären.

Fotnot: Del 1 av dokumentären Ubåtsfallet sänds söndag den 4 mars 22.00 på Kanal 5.