Fred mellan Eritrea och Etiopien

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed i solglasögon omfamnar Eritreas president Isaias Afwerki. Arkivbild.
Foto: ERITV via AP/TT
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed i solglasögon omfamnar Eritreas president Isaias Afwerki. Arkivbild.

Efter decennier av konflikter och strider har Eritrea och Etiopien signerat ett fredsavtal.

Länderna har kommit överens om att ”kriget har nått sitt slut”, enligt nyhetsbyrån AFP.

De forna ärkefienderna Etiopien och Eritrea har slutit fred och gjort en överenskommelse om "fred och kärlek".

FN:s generalsekreterare António Guterres väntas nu till regionen för möta Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed i landets huvudstad Addis Abeba.

På måndag morgon var Abiy Ahmed fortfarande i Eritreas huvudstad Asmara, där han och Eritreas president Isaias Afwerki skrev under en gemensam deklaration om fred och vänskap. Efter 20 år av konflikter innebär det bland annat normaliserade relationer och öppna gränsövergångar.

– Vi kom överens om att flygbolagen ska börja resa, att hamnar ska bli tillgängliga, att folk ska kunna flytta mellan de två länderna och att ambassader ska öppnas, sade Isaias Afwerki på söndagen.

De båda ledarna lovade att lägga den gamla osämjan bakom sig och arbeta för "fred och kärlek". Eritreas informationsminister skriver på Twitter att stämningen på statsbanketten med de båda ledarna var "hypnotisk".

Den tidigare osämjan grundar sig mest närliggande i kriget 1998–2000 då omkring 80 000 människor dödades. Striderna gällde var gränsen skulle dras mellan de två länderna. Den tidigare underrättelsetjänstemannen Abiy Ahmed, som tillträdde i april, anses vara en starkt bidragande faktor till tövädret.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN