Mertsis familj förföljd på leksaksaffären

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

När Mertsi Lindeman, 25, och hans familj skulle köpa leksaker på Lekia i Linköping blev de förföljda av personalen.

Han ifrågasatte personalens beteende och fick svaret ”Jag kan ringa en Securitas så kommer han och följer efter. Det bestämmer jag”.

– Det var så oförskämt det de gjorde, säger Mertsi.

Det var under måndagen som Mertsi tillsammans med fru och barn åkte till Lekia i Linköping för att handla saker till deras nyfödda son. När de kommer in i affären märker de att personalen förföljer dem.

– Vi är finska Romer och får alltid blickar. Vi struntade i det, köpte det vi skulle och gick vidare till Lekia som ligger i närheten för att handla en leksak till vår fyraåriga son.

När Mertsi märkte att personalen från de olika avdelningarna följde efter familjen inne i butiken valde han att ifrågasätta dem.

– Då kände jag att det var droppen. Det var så oförskämt det de gjorde. De skämde ut mig totalt, jag blev så kränkt. Jag gick fram till dem och sa ”ursäkta, kan ni snälla sluta följa efter oss”.

”Fortfarande ett utsatt folk”

Men personalen tänkte inte släppa Mertsis familj ur sikte och ska enligt Mertsi ha sagt ”ert folkslag har varit här inne i våra butiker och tagit med er saker ut, utan att betala”.

– Jag frågade om de hade sett mig och min familj stjäla saker och att de inte kunde dra alla över en kam. Men då sa den ena att det var hennes butik och att hon följer efter hur mycket hon vill, samt att hon bestämmer vem det är som handlar där och hotade med att ringa Securitas.

Mertsi berättar att han och familjen har fått utstå både blickar och förföljelse i alla år men att det aldrig har berört honom så kraftigt som igår.

– I dag 2017 i ett svenskt samhälle är vi fortfarande ett utsatt folk. Det som gjorde så ont var att hon sa och gjorde alla de här sakerna framför min son på fyra år. Till och med han bad dem att sätta upp kameror i affären så att de skulle se om vi stal något. Då brast mitt hjärta. Han gick i mellan och sa ”stopp, time out”, säger han och fortsätter:

– Hon tillät inte oss att handla där för att vi är finska romer och har den klädstilen vi har. Jag kan inte beskriva den känslan med ord. Jag kommer aldrig glömma det. Jag kokade inombords.

”Tråkigt för alla inblandade”

Aftonbladet har sökt Lekia för en kommentar sedan tisdag kväll utan framgång. Men på deras Facebooksida har de lämnat en kommentar.

”Det är såklart mycket tråkigt att någon känner sig illa behandlad eller utsatt för rasistiska tillmälen. Vår uppfattning är dock att några sådana tillmälen inte har yttrats från vår personal utan snarare har dem känt sig oskyldigt anklagade för att vara rasister”.

I inlägget skriver Lekia/Babya i Linköping att de välkomnar alla tänkbara nationaliteter och att de utgör en viktig del av deras kundunderlag.

”Den konfrontation som visas på filmen har upplevts av vår personal på ett helt annat sätt och personen i fråga har upplevt situationen kränkande och provocerande.
Det är tråkigt för alla inblandade och vi hoppas att vi ska klara oss utan att vare sig besökare eller personal ska uppleva obehag”, skriver Lekia på Facebook.

Under onsdagen väljer Thomas Axell, vd för Lekia AB Sverige, att kommentera händelsen.

– Det här är en stormig historia. Vi har aldrig varit med om det här tidigare och jag måste säga att jag blev tagen på sängen. Ingen ska behöva uppleva det här i våra butiker. Vi har inget regelverk för tillfället. Vi väntar på polisens utredning innan vi tar det här vidare., säger han till Aftonbladet.

”Mycket klumpigt”

Thomas Agnevik, presstalesman i Östergötland bekräftar att det har kommit in en anmälan och att händelsen rubriceras som olaga diskriminering i nuläget.

– Det är ett mycket klumpigt beteende. Det kan man verkligen säga. Målsägande har uppgett plats, signalement på butiksbiträdet och berättat att det finns video. Nu kommer det sannolikt startas en förundersökning sedan får vi se vad som går att styrka.

Publicerad: