Lars-Ola, 76, hittad misstänkt mördad – hyllas av polisen

Polisen: ”Han var världens snällaste”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Det misstänka mordet på Situation Stockholm-försäljaren Lars-Ola, 76, har satt djupa spår hos polisen.

Viktor Adolphson är en av många som saknar den pratglade medmänniskan de så ofta träffade.

– Alla visste vem han var, han gjorde avtryck, säger Viktor Adolphson.

Under flera års tid blev Lars-Ola ett lika stående som uppskattat inslag i Stockholmspolisen Viktor Adolphsons arbete som yttre befäl på Södermalm.

Han var ofta ute på gatorna där han sedan några år sålde Situation Stockholm.

− Han gillade oss mycket, tog bilder och lämnade tips. I grund och botten var han nog lite sällskapssjuk och pratglad, säger Viktor Adolphson.

Lars-Ola fotograferad av Situation Stockholms redaktion när han var på väg till sin försäljningsplats – i närheten av Slussen.
Foto: Situation Stockholm
Lars-Ola fotograferad av Situation Stockholms redaktion när han var på väg till sin försäljningsplats – i närheten av Slussen.

Nyligen hittades Lars-Ola avliden på det vandrarhem han bott på sedan i mars och i nuläget sitter en man misstänkt för händelsen.

Dödsfallet har påverkat Viktor Adolphson som på sin blogg och Twitter, där han han över 160 000 följare, uppmärksammade Lars-Ola.

– Jag kände att ingen ska bli ihågkommen för hemskt brotts skull. Jag tänkte mycket under helgen och det gnagde i mg. Det är så onödigt och sorgligt. Han var världens snällaste och hade kämpat mot cancer som han precis hade blivit fri från den. Jag tog mer illa vid mig än jag trodde, säger han.

Relationen mellan Lars-Ola och poliserna som patrullerade pågick i flera år.

– Det var inte alltid vi hade tid, men då tog han aldrig illa upp. Han kom fram nästa gång i stället. Om det var några av mina kollegor som han inte hade sett på länge frågade han hur det var med dem, säger Viktor Adolphson.

Foto: JERKER IVARSSON
Aftonbladet träffade Lars-Ola i våras när han bodde på vandrarhem i Stockholm.

En sann polisvän

Viktor Adolphson beskriver Lars-Ola som snäll och glad och med ett stort intresse för vad polisen gjorde. Ibland kom han med tips på sådant han hade sett.

– Lars-Ola var smått unik, det är många som vill småprata och gillar oss, men inte alla. Han var en sann polisvän och såg oss som sina vänner, säger Viktor Adolphson.

Lars-Ola hade flera vänner, men inga barn eller nära anhöriga. Nyligen hittades en brorson som närmsta anhörig och honom har Viktor Adolphson varit i kontakt med.

– Han delade bilden som vi har av Lars-Ola, säger Viktor Adolphson.

Foto: Privat
Polisen Viktor Adolphson saknar Lars-Ola, 76, som nyligen hittades död på ett vandrarhem.

Innan han publicerade sitt blogginlägg och senare delade det på Twitter var Viktor Adolphson i kontakt med en av Lars-Olas närmaste vänner.

– Jag ville ”cleara” det med honom och ville veta vad han tyckte, säger han.

Vännen uppskattade blogginlägget.

– Han tyckte att det var väldigt fint och ville att jag skulle dela det. Han sade att Lars-Ola hade gillat det här. Lars-Ola gillade uppmärksamhet, så då kändes det helt rätt att hedra hans vilja, säger Viktor Adolphson.

Han har de senaste dagarna hjälpt till med tips och råd inför begravningen.

– Vi är många kollegor som vill gå på begravningen om det funkar. Det får bara komma 50 personer och ingen av oss ska gå på vännernas bekostnad. Vi kanske kan ställa upp oss utanför, säger Viktor Adolphson.

Lars-Ola har satt sina spår i Viktor Adolphson minne.

– Bilden av honom är att han stod med sina tidningar och sitt vita hår, alltid ivrig och glad, säger Viktor Adolphson.

Publicerad:

LÄS VIDARE