Läkare möter många med utdragna symtom

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Region Stockholm har tagit fram ett vårdprogram där man sammanställt den kunskap som hittills finns om covid-19 som ska ge stöd till läkare som möter drabbade patienter. Arkivbild.
Foto: isabell Höjman/TT
Region Stockholm har tagit fram ett vårdprogram där man sammanställt den kunskap som hittills finns om covid-19 som ska ge stöd till läkare som möter drabbade patienter. Arkivbild.

Elektriska stötar, tappade naglar och heshet. Läkarna på Torsviks vårdcentral möter många patienter som har både långdragna och udda symtom som kan kopplas till covid-19.

Till stöd för läkarna kom nyligen ett vårdprogram om covid-19 som har tagits fram inom region Stockholm för att alla i vården ska göra likadant, bland annat skicka remisser till rätt ställe och ta likadana prover.

– Det är typ som en kokbok där det står lite hur man ska tänka, säger Louise Eggimann, distriktsläkare och verksamhetschef på Torsviks vårdcentral.

Hon säger att programmet har sammanställt den kunskap om sjukdomen som har samlats ihop under våren.

– Ingen visste någonting av det här i mars och en viktig del är att utesluta vad det inte kan vara – allt är ju inte covid-19. Jag har själv varit med om att en patient som vi trodde hade covid i själva verket hade akut giftstruma, säger Louise Eggimann.

Olika symtom

Hon berättar att det är vanligt att patienter som varit sjuka länge är ganska avtacklade och kan ha många olika slags symtom, exempelvis trötthet i vågor, muskelbesvär, dålig kondition, huvudvärk och olika förnimmelser i kroppen som känns som elektriska stötar eller darrningar. Andra är ljuskänsliga, hesa eller tappar naglarna.

– De som kommer hit blir grundligt undersökta, säger Louise Eggiman.

Soo Aleman är docent och överläkare vid Medicinska enheten för infektionssjukdomar vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, där patienter med genomgången svår covid-19 följs upp.

Hon har lett en studie där 3 000 personer som var i Alperna på sportlovet testades. Av dem var 280 smittade med covid-19 och hade milda symtom. De har sedan följts upp.

– Bland dem har vi sett att mediantiden för hur länge man har symtom är 14 dagar.

Märklig sjukdom

Men på sociala medier, bland annat i Facebookgruppen "Covid-19, Vi som är drabbade" med över 11 000 medlemmar, har många tidigare friska personer vittnat om att de har symtom betydligt längre – inte sällan i flera månader.

– Vi vet inte vad det beror på. Covid-19 har visat sig vara en märklig sjukdom, där man kan få många konstiga symtom både när man är inneliggande på sjukhus för svår sjukdom, och när man inte har varit inneliggande med mildare symtom men har märkliga diffusa symtom i efterförloppet, säger hon.

Soo Aleman anser att det behövs mer forskning på det här området. Men hon vill ändå ge ett lugnande besked till de som är oroliga för att de fortfarande kan smitta andra efter månader med symtom.

– De studier som har tittat på hur länge man har kvar levande virus i kroppen har visat att det är upp till nio dagar. Hos personer med kraftigt nedsatt immunförsvar på grund av svåra sjukdomar eller medicinering som sänker immunförsvaret kraftigt, kan dock levande virus förmodligen vara kvar längre. Därför tror jag att man kan avfärda att man fortfarande smittar efter så lång tid som tio–tolv veckor hos tidigare friska personer, säger Soo Aleman.

Publicerad:

LÄS VIDARE