Greta Thunberg

Greta Thunberg i franska parlamentet

av

Greta Thunberg framträder på tisdagen i det franska parlamentet.

Men alla politiker är inte glada.

Hon kallas ”apokalyptisk guru” och ”profetissa i kortbyxor”.

Klimataktivisten är inbjuden till nationalförsamlingen i Paris för att delta i en klimatdebatt.

Inbjudan kommer från politiker i flera olika partier, som tillsammans vill driva på hårdare klimatregler, skriver Svenska Dagbladet.

Men alla är inte glada över hennes närvaro.

Guillaume Larrivé, parlamentsledamot för konservativa Republikanerna, vill att nationalförsamlingens politiker bojkottar Greta Thunberg

”För att bekämpa den globala uppvärmningen på ett intelligent sätt, behöver vi inte apokalyptiska gurus, utan vetenskapliga framsteg – och mod”, skriver han på Twitter.

Partikollegan Julien Aubert håller med.

”Jag respekterar allas rätt att tänka fritt ... men räkna inte med att jag ska applådera en profetissa i kortbyxor, ”Nobelpriset i rädsla.” Planeten, ja. Greenbusiness, nej”, skriver han på Twitter.

Greta Thunberg tog i söndags emot den franska regionen Normandies frihetspris i Caen.

Priset är nyinstiftat till minne av de allierades landstigning under andra världskriget. Vid ceremonin fick Greta Thunberg träffa två krigsveteraner, franske Leon Gautier och amerikanske Charles Norman Shay, som också hyllade henne.

– Som soldat stred jag för 75 år sedan för att befria Europa och världen från nazism, men det är bara nonsens om moder jord är djupt sårad och vår civilisation kollapsar på grund av mänskligt beteende, sa Shay, enligt TT.

Prissumman på 25 000 euro, motsvarande runt 260 000 kronor, ska hon skänka till fyra klimatorganisationer.


PODD: Aftonbladet Daily om Greta Thunberg & skolstrejkerna

Aftonbladet Daily om vad det är som gör att Gretas rörelse har vuxit sig så här stor, varför den lockar massor av demonstranter i länder världen över och varför manifestationerna i Sverige fortfarande är förhållandevis små.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen