Lovande signaler om ebolamedicin mot covid-19
Studier pågår i hela världen – även på svenska sjukhus
Av: Hans Österman, Sophie Stigfur
Uppdaterad:
Läkemedlet Remdesivir visar lovande resultat mot covid-19 i en klinisk studie i Chicago.
113 svårt sjuka patienter har behandlats med medicinen och nästan alla kunde skrivas ut efter mindre än en vecka, uppger Statnews.
Nu rusar läkemedelsbolagets aktie och Stockholmsbörsen steg med 3 procent vid öppning.
Remdesivir togs fram mot sjukdomen ebola utan att att fungera tillfredsställande. Nu används det i stället som en experimentell medicin mot covid-19.
Flera försök pågår runt om i världen och WHO pekade i februari ut preparatet som lovande. I Sverige har Remdesivir beviljats en så kallad beredskapslicens för att kunna användas på sjukhus. Just nu pågår två studier på svenska sjukhus, i den ena mäts effekten hos patienter med mildare sjukdom och i den andra hos svårt sjuka covid-19-patienter.
Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus i Lund samt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg ska tillsammans testa medicinen på omkring 100 covid-19-patienter, skriver Läkemedelsvärlden. Och resultaten kan vara lovande.
På torsdagen läcktes preliminära resultat från studierna i Chicago ut i medicintidskriften Statnews. Tidningen har sett en video där infektionsläkaren Kathleen Mullane vid universitet i Chicago redogör för hur medicinen fungerat för 125 coronasjuka.
– Den bästa nyheten är att de flesta av våra patienter redan har skrivits ut. Vi har bara förlorat två patienter, säger hon i filmen.
Skrevs ut inom en vecka
Av de 125 patienterna hade 113 av dem svår covid-19. Alla fick en daglig dos av läkemedlet och enligt Statnews blev ”nästan alla” snabbt bättre och kunde lämna sjukhuset inom mindre än en vecka.
Det är viktigt att påpeka att de positiva signalerna från Chicago bara utgör en ögonblicksbild från en studie.
Totalt pågår försök med remdesivir vid hundratals sjukhus i världen. 2 400 patienter med svåra symtom och 1 600 patienter med milda symtom ingår i studierna.
Än så länge har tillverkaren Gilead inte offentliggjort några resultat. Det väntas ske i slutet av månaden.
”Totaldatan måste analyseras för att några slutsatser ska kunnas dras av försöken. Anekdotiska reporter, om än upplyftande, ger inte den statistiska styrka som behövs för att avgöra om remdesivir är en säker och effektiv behandling mot covid-19”, uppger Gilead i ett uttalande till CNN.
Läkemedelsverket: ”Väldigt högprioriterat”
Läkemedelsverket uppger också att det ännu är för tidigt att säga hur effektiv medicinen är.
– Man behöver göra studier där man jämför med en kontrollgrupp innan man kan se om det fungerar eller inte. Sådana studier har genomförts och vi väntar på resultaten som bör komma inom ett par veckor. Skulle det visa sig att Remdesivir fungerar kommer man kunna godkänna det för användning väldigt snabbt, det är väldigt högprioriterat, säger Charlotta Bergkvist på Läkemedelsverket.
Uppåt på börsen
Wall Street steg brant efter beskedet om de lyckade testerna och bolagets aktie rusade över 15 procent i efterhandeln, rapporterar Omni Ekonomi. Stockholmsbörsens storbolagsindex såväl som det breda indexet steg med 3 procent under fredagens inledande handel.
PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper
Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.
Lyssna: ► iPhone ► Acast ► Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen
10 HJÄLTAR SOM HJÄLPER I CORONAKRISEN
Sångerskan Tina bjöd äldreboendet på balkongdans – fick slängkyssar
Skolklassen skrev brev och ritade korsord – till isolerade äldre
Olivia hjälper barn i problemhem att ta sig genom coronakrisen
Linda hjälper hundratals barnfamiljer som saknar mat just nu