Ulf Kristersson bjuder in danske bandepakke-ministern

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Han beskrivs som hjärnan bakom ”bandepakke” – Danmarks hårdare tag mot gängkriminella.

Nu bjuder Moderatledaren Ulf Kristersson in Sören Pape Poulsen för att hämta inspiration.

– Han har erfarenhet av hur man stoppar de kriminella gängen. Vi har mycket att lära av Danmark, säger han.

Danmarks politik för att stoppa kriminella gäng har diskuterats livligt den senaste tiden. Grannlandet har lyckats få ner det gängrelaterade våldet. I Sverige går utvecklingen i motsatt riktning med skjutningar som fortsätter att öka.

Moderatledaren har nu bjudit in Danmarks tidigare justitieminister Sören Pape Poulsen från Konservative folkeparti. Han var med när den danska lagstiftningen mot grov organiserad brottlighet togs fram.

– Vi har starka skäl att titta på ett närliggande land som har haft samma problem och gjort något åt dem, säger Ulf Kristersson.

Han lyfter fram de danska åtgärderna dubbla straff för gängkriminella, användandet av anonyma vittnen och visitationszoner som särskilt intressanta.

M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: MARCUS ERICSSON
M-ledaren Ulf Kristersson.

Urholkar rättsstaten

M-ledaren understryker att han inte tror att det går att kopiera ett annat lands politik rakt av och tro på dramatiska effekter. Men att införa några av åtgärderna skulle vara en hård markering mot gängen, anser han.

– Om vi låser in dem dubbelt så länge, då kan de inte rekrytera nya. Om man ger polisen rätt att lyssna med hemlig avlyssning och tillåter anonyma vittnen, då kommer fler åka fast, säger han.

Ett argument mot anonyma vittnen är att det riskera urholkar rättsstatens principer. Vem som helst kan vittna mot en misstänkt, den misstänkte har ingen möjlighet att veta vem som säger vad.

Ulf Kristersson säger att han har respekt för den invändningen.

– Men jag tror att risken är ännu större att vi urholkar rättsstaten om vi har tystnadskultur, om människor som andra vet är skyldiga aldrig ställs till svars, om vi har privat rättsskipning.

Foto: STEEN BROGAARD
Sören Pape Poulsen beskrivs som hjärnan bakom ”bandepakke”.

Ebba Busch deltar

Förekomsten av kriminella klaner har diskuterats mycket de senaste dagarna. Hur ska samhället stoppa detta?

– Vi har en ny situation och den här brottslighet liknar ingen annan, det är familjenätverk som har extrem lojalitet mot varandra och ingen lojalitet till samhället i stort.  Då måste man ha mönsterbrytande förändringar som kommer åt det. Det räcker inte med att lappa och laga - det krävs riktigt stora förändringar som kommer åt gängen.

Löfven tror inte på modellen

Mötet med Sören Pape Poulsen hålls på torsdag. Även KD-ledaren Ebba Busch ska närvara.

Statsminister Stefan Löfven (S) fick frågor om de danska åtgärderna när han mötte media efter regeringsförklaringen i går. Han sa då att Sverige tittar på Danmark. Men åtgärder som visitationszoner tycker han inte är bra.

– Jag tror inte på att helt oskyldiga människor ska visiteras i sina bostadsområden, jag tror det skapar mer oreda. Däremot ska polisen få bättre möjligheter att göra husrannsakan kopplade till olika brott, sa Löfven.

Publicerad:

LÄS VIDARE