Glastaken rämnar när den första kvinnan blir näst mäktigast i USA

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Kamala Harris är dotter till två invandrare.

I januari blir hon vicepresident i USA och historisk.

– Jag är den första kvinnan, men jag kommer inte att bli den sista. För varje liten flicka som tittar i kväll ser att det här är ett land av möjligheter, sa hon när valresultatet var klart.

Kamala Harris var ödmjuk när hon nu tagit sig igenom ytterligare ett glastak och bara är några hjärtslag från den högsta makten i USA.

För en vecka sedan stod hon på scenen i Wilmington, Delaware och hyllade sin mamma. ”Kvinnan som är mest ansvarig för min närvaro i dag, min mamma Shyamala Gopalan Harris, som alltid finns i våra hjärtan.”

Men det är inte bara henne Kamala Harris hyllar.

Kvinnorna kommer i ett långt led: från kvinnorna som fick USA att införa kvinnlig rösträtt för hundra år sedan, svarta kvinnor, asiatiska kvinnor, vita kvinnor, latinamerikanska kvinnor och infödda amerikanska kvinnor.

Mamman Shyamala Gopalan Harris och hennes vän Lenore Pomerance vid en demonstration för mänskliga rättigheter i Berkeley.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mamman Shyamala Gopalan Harris och hennes vän Lenore Pomerance vid en demonstration för mänskliga rättigheter i Berkeley.

”Genom vår historia har de visat vägen till det här ögonblicket, kvinnor som slagits och offrat så mycket för jämlikhet, frihet och rättvisa för alla. Inklusive de svarta kvinnor som så ofta förbises, men så ofta visar att de är ryggraden i vår demokrati.”

Näst högsta befattningen

Kamala Harris är historisk på flera sätt. Som blivande vicepresident är hon första kvinnan, den första afroamerikanska kvinnan och första asiatisk-amerikanska kvinnan, som har den näst högsta befattningen någon kan få i USA.

Glädjen visades i den videosnutt som hon lade ut på sociala medier direkt efter beskedet förra lördagen, där hon avbryter sin joggning och ringer upp sin medkandidat:

”Vi gjorde det, Joe. Du kommer att bli USA:s näste president."
Men hennes största fan är maken Doug. Han har oförtrutet följt med henne under valkampanjen och stöttat. Några minuter efter flera tv-kanalers besked att valet var avgjort la han ut en bild på sig och hustrun i en varm omfamning och skrev: ”Så stolt över dig. <3<3”.


Vägen till maktens toppskikt började i Kalifornien, där fick hon mänskliga rättigheter med modersmjölken. Hennes pappa Donald Harris från Jamaica och hennes mamma Shyamala Gopalan från Indien träffades på universitetet i Berkely i Kalifornien. Båda hade ett starkt samhällsengagemang.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mamma Shyamala respektive pappa Donald med Kamala i famnen.

”Du är stark och din röst räknas. Använd rösten och var stark.”

Kamala Harris om vad unga kvinnor och flickor behöver tänka på


Redan när hon satt i barnvagn deltog hon i sitt första demonstrationståg för mänskliga rättigheter. Hon gled ur barnvagnen utan att någon av hennes föräldrar märkte det och de fortsatte gå utan lilla Kamala. När de upptäckte att hon var försvunnen rusade de bakåt i tåget och hittade till slut en mycket upprörd dotter, har Kamala sagt.

– Mamma berättade att hon frågade: Vad vill du ha? Vad behöver du?

– Jag tittade bara på henne och sa: Frihet.

”Handlar om plikt”

Som barn besökte hon regelbundet Rainbow Sign i Berkeley, ett slags kulturhus för svarta familjer. Det fick återkommande besök av storheter som sångaren och medborgarrättsaktivisten Nina Simone, skådespelaren Ruby Dee och författaren Maya Angelou.

Kamala Harris gudmor är Mary Lewis som var med och startade Department of black studies på San Francisco University i Santa Barbara 1969.

– Det var inte frågan om annat än att du var tvungen att ägna dig åt att slåss för rättigheter på en eller annan nivå. Det är så jag blivit uppfostrad. Jag uppfostrades till att det inte handlar om välgörenhet eller välvilja. Det handlar om din plikt. Ingen kommer att gratulera dig för den, det är vad du förväntas göra.


2013 gick Kamala Harris på en blindträff som ordnats av hennes bästa vän, pr-konsulten Chrisette Hudlin. Hon sa till Kamala: ”Han är gullig och jag tror att du kommer att gilla honom”.

Dejten var med Doug Emhoff, en advokat som står stadigt på egna ben. Han drar in en miljon dollar i lön – drygt 8,5 miljoner kronor – per år.

Doug Emhoff skickade ett sms från sin plats vid spelplanen under en basketmatch med LA Lakers. Hon svarade: "Heja, Lakers” – trots att hon var ett Golden state warriors-fan.

Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Kamala Harris med maken Doug Emhoff.

Nästa morgon ringde han henne när hon tränade innan jobbet.

”Jag hade ett tidigt möte och när jag körde till jobbet kunde jag inte sluta tänkta på dig”, sa han till henne senare.

”Jag sa hela tiden till mig själv: Klockan är halv nio, det är alldeles för tidigt att ringa henne. Det vore bara fånigt. Var inte den killen. Ring henne inte. Gör det inte.”

Men det gjorde han I alla fall och talade in ett långt, svamligt meddelande.

Kamala Harris tyckte ändå att det var ”förtjusande” och ringde tillbaka till honom vid lunchtid. De pratade i en timme.

”Det låter knäppt, men konversationen bara flöt på. Jag kommer ihåg att vi fick varandra att skratta, skämta och skratta åt oss själva, precis som vi gör nu”, skriver Kamala Harris i sina memoarer ”The truths we hold” som kom ut i augusti.

Nära fiasko

Inte ens ett år hade gått sedan deras första möte när Doug Emhoff friade.

Men det var nära att bli ett fiasko. Kamala Harris tänkte på annat, hon var på jakt efter ett par favoritbyxor som hon hade tappat bort och längtade efter att köpa hem thaimat.

När Emhoff sa att han ville tillbringa resten av sitt liv med henne svarade hon:

”Det är trevligt, älskling. Ska vi äta pad thai med kyckling eller räkor?”
Först då tittade hon upp och såg att han stod på ett knä.

Foto: AP
Doug och Kamala gifte sig 2014.

De gifte sig i tingshuset I Santa Barbara 22 augusti 2014. Officiant var Kamala Harris syster Maya.

”För att hålla fast vid vårt indiska och judiska arv, la jag en blomsterkrans runt Dougs hals och han krossade glas”, skriver hon.

Nära sina bonusbarn

Äktenskapet är hennes första och hans andra. Emhoff var tidigare gift med filmproducenten Kerstin Mackin under 16 år. De har två barn tillsammans: Cole, 26, och Ella, 21. De är båda döpta efter jazzgiganter: Cole Porter och Ella Fitzgerald.

Foto: AP TT NYHETSBYR?N
Som senator har Kamala Harris hjärtefrågor bland annat varit en ny sjukföräkringsreform, en ny väg till medborgarskap för papperslösa invandrare och en progressiv skattereform

Kamala Harris står nära sina bonusbarn, som kallar henne Momala eftersom de inte gillar termen styvmor. Hon har också bra kontakt med barnens mamma, svenskättade Kerstin Emhoff.

”Vi kommer verkligen bra överens. Ibland skämtar vi om att vår moderna familj nästan är lite för funktionell”.

Det svamliga meddelandet från Doug Emhoff? Det har Kamala Harris fortfarande kvar på sin mobiltelefon. En gång om året, på deras årsdag, spelar hon upp det.


Foto: AP TT NYHETSBYRÃÖN
Kamala Harris var helt klädd i vitt när hon talade i Wilmington efter valsegern, en hyllning till suffragetterna som för hundra år sedan bar vitt i sina marscher och som banade väg för kvinnlig rösträtt.

I augusti 2020 accepterade Kamala Harris Demokraternas nominering till vicepresident. Bara dagar senare sa hon i ett tal:

– Rättvisa. Låt oss prata om det. För verkligheten är att en svart persons liv i Amerika aldrig har behandlats helt mänskligt. Och vi behöver uppfylla det där löftet om lika rätt inför lagen.

Den 20 januari svärs Joe Biden in som president, då börjar det hårda arbetet för att få kontroll över coronaviruset, få fart på miljöfrågorna och ta itu med arbetslösheten i USA. Bland annat.

Källor: Elle, Daily Mail, CNN, Daily Herald, Los Angeles Times, biografin ”The Truths We Hold”


Kamala Devi Harris

Ålder: 56.
Född: Oakland i Kalifornien.
Pappa: Donald J Harris, 82, ekonomiprofessor från Jamaica.
Mamma: Shyamala Gopalan, en indisk-amerikansk cancerforskare från Chennal i Indien. Hon dog 2009 i cancer, 70 år gammal.
Syskon: Advokaten Maya Harris, 53. Var ansvarig för systerns kampanj som presidentkandidat tills Kamala avbröt försöken i december förra året.
Make: Advokat Douglas Emhoff, 56, av judisk börd. De gifte sig 22 augusti 2014 i Santa Barbara i Kalifornien. Officiant var Maya Harris.
Barn: Bonusbarnen Cole, 26, och Ella, 21.
Smeknamn: Kallas Momala av sina bonusbarn, en lek med orden ”mom” – mamma – och Kamala. Det judiska ordet mamele betyder ”lilla mamma”.
Skriver historia: Hon är första kvinnan – samt första afroamerikanska och första asiatisk-amerikanska kvinnan – som blivit vicepresident. Hennes make blir USA:s förste ”andre gentleman”, den manliga motsvarigheten till landets ”andra dam”.


Foto: AP TT NYHETSBYRâ N

Kamala Harris karriär

Utbildning: Avlade en bachelor of arts i statskunskap och nationalekonomi 1986. Juristexamen från University of California 1989.
1990–1994: Åklagare för grövre brott i Alameda County i Kalifornien.
1998–2004: Åklagare i San Francisco.

2004: Distriktsåklagare i San Francisco. När Harris tillträdde var antalet fällande domar 50 procent. 2009 var de 76 procent. Domar mot knarklangare ökade från 56 procent till 74 procent 2006.
2009: Hennes bok ”Smart on Crime: A Career Prosecutor's Plan to Make Us Safer" kom ut.
2011–2017: Kaliforniens ”attorney general”, dvs justitieminister och chefsåklagare. Hon var den första afroamerikanska kvinnan på den posten.
2015: Hedersdoktor vid University of Southern California.
2016: Fick 60 procent av rösterna till senaten. Tog efter sin seger ställning för att skydda invandrare mot president Trump invandringskritiska linje.
2017: Hedersdoktor vid Howard University, Washington DC.
2018: Var en av de 14 som fick en brevbomb i posten. Andra kända mottagare var miljardären George Soros, tidigare presidenterna Bill Clinton och Barack Obama. Ingen mottagare skadades.
2019: Hennes biografi "The Truths We Hold: An American Journey" kom ut, liksom hennes barnbok ”Superheroes Are Everywhere".
2019: Meddelade i januari att hon kandidaterade till presidentvalet 2020. Avslutade sin kampanj 3 december efter tuff konkurrens.
2020: Den 11 augusti utsåg Joe Biden henne till sin vicepresidentkandidat.

Publicerad:

LÄS VIDARE