Halmstad i chock efter dödskrocken – där en förare misstänks för rattfylla: ”Sorg och ilska”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

HALMSTAD.

Två personer dog i den misstänkta rattfyllerikrocken.

Nu sörjer Halmstadsborna dödskraschens offer.

– Det är väldigt mycket frustration och många pratar om det här med alkohol och körning, säger Alexander Petersson, 42.

Små plastbitar och aska ligger kvar på marken kring olycksplatsen mellan Slättåkra och Oskarström, två mil norr om Halmstad. Det regnvåta gräset är bränt och nedslaget på båda sidor av vägen. Gul sprejfärg har markerat var i diket en av bilarna landat efter frontalkrocken. Den andra fortsatte ut i en kohage på andra sidan.

Vid vägkanten börjar en minnesplats för dödskraschens offer att ta form, som en ljuspunkt i ösregnet. Där ligger två buketter med vita och rosa rosor, två ljus med orden ”alltid älskad” och ”aldrig glömd” på – och en figur av en ängel som håller ett litet barn i famnen.

Foto: ANDERS ANDERSSON

”Hon var en glad tjej”

I den ena bilen satt en 29-årig man med sin dotter Siri, 5, och en ettåring. Siris liv gick inte att rädda.

– Det är en hemsk känsla. Hon var en glad tjej, säger en man som känner familjen.

Han och hans dotter har precis tänt varsitt ljus vid minnesplatsen. Precis som för många andra i området har det inte blivit mycket sömn sedan olyckan på torsdagskvällen.

– Man har suttit uppe och tänkt på barnbilstolar hela natten, säger han.

Föraren i den andra bilen, en man i 50-årsåldern, är misstänkt för rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada och vållande till annans död. Vid hans sida satt en kvinna i 60-årsåldern som också dog i kraschen.

Kerstin, 87: ”Jag mådde illa”

Grannen Kerstin Mattsson, 87, hörde kollisionen vid 20.30-tiden på torsdagskvällen.

– Det måste ju ha varit en fruktansvärd smäll, det var ju ett ovanligt ljud. Den här kåken har rätt täta väggar så det är ovanligt att man hör det, säger hon.

– Det första jag hörde när jag kom ut var ett barn som grät. Hon eller han höll ju på länge och det förstår man, det måste ju ha varit fruktansvärt. Sedan såg jag att det var en bil nere i hagen och det såg ju alldeles förskräckligt ut.

Snart var platsen fylld av fordon och människor. Någon knackade på hos Kerstin och fick låna ett spett. Hon såg ambulanserna föra de skadade till sjukhuset.

– Det är hemskt. Jag mådde illa i går och var alldeles skakis. Som väl var så var min grabb här och tog hand om mig i går men i dag kom det tillbaka och jag mår inte bra av sådana saker. Man känner en stor sorg. Det är ju bara ett litet barn.

”Minst fyra svåra olyckor”

Kerstin har bott i området i flera decennier och säger att det inte är första gången det sker olyckor i denna kurva.

– Just på detta stället så har det nu hänt åtminstone fyra svåra olyckor där folk skadat sig allvarligt. De kommer med för hög fart och mister kontrollen i svängen på något sätt, säger hon.

– Jag tror att det är den här raksträckan (innan kurvan) som uppmanar folk att ”nu kan jag köra fort” och det gör de verkligen också för det är ju 70 på hela sträckan men vi som bor här kör ju ofta där och kör man i 70 blir man ju omkörd.

Vill ha skyddsräcke

Varningsskyltar har satts upp men Kerstin hoppas även att man kan få upp skyddsstaket kring vägen framöver.

– I vanliga fall brukar djuren ligga och sova precis där bilen körde in i hagen och de lägger sig precis vid den tiden som detta hände, men denna veckan var de på en annan åker och betade, säger hon.

– Nu räcker det verkligen, det får jag lov att säga. Men här far ju mycket folk – här är ju inte så lite trafik. Alla som ska till havet på sommaren till exempel, och söndagarna när alla ska hem. Jag går ju inte gärna där på landsvägen, det tycker jag är otrevligt.

Förskolan stängde tidigt

Flickans förskola i den lilla byn Oskarström stängde vid lunchtid på fredagen, skriver Hallandsposten. Personalen erbjuds psykologstöd – så att de själva kan vara väl förberedda på att ge stöd åt förkrossade föräldrar och barn på måndag morgon. Dödstragedin berör även många Halmstadsbor som inte känt någon inblandad i krocken.

– Det är fruktansvärt. Det får inte hända. Det ska vara ett hårt straff för den som kör på fyllan, säger Bente Matsson, 50.

– Man tänker på hela familjen och barnen och alla berörda. Jag är på väg till jobbet nu och vi kommer absolut att prata om dem. Jag arbetar med några som bor där på landet och det är alltid någon som känner någon. Det är fruktansvärt tragiskt.

Foto: ANDERS ANDERSSON
Alexander Petersson, 42: ”Det är blandat sorg och ilska”

”Sorg och ilska”

Alexander Petersson, 42, har sett hur olyckan väckt starka känslor i Halmstadsområdet det senaste dygnet.

– Det är oerhört tråkigt, säger Alexander Petersson, 42.

– Det är blandat sorg och ilska. Det händer ju överallt men det blir lite värre när det är så tätt inpå och många har ju barn själva.

Dödskraschen har lett till många diskussioner i sociala medier och på mindre än ett dygn har många nya Facebookgrupper startats, säger Alexander Petersson.

– Det är väldigt mycket frustration och många pratar om det här med alkohol och körning, säger han.

– Många är arga och pratar om vilka resurser polisen har och så, men framförallt är det ju tråkigt för familjen och barnen.

Foto: Aftonbladet
Aftobladets team på plats i Halmstad, fotograf Anders Andersson och reporter Petter Larsson
Publicerad:

LÄS VIDARE