Kapiten, 9, är född i Sverige – men ska ändå utvisas

Migrationsverket: ”Inte formad av Sverige”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Han är född och uppvuxen i Sverige och har bott här hela sitt liv.

Men nu riskerar Kapiten, 9 år, och hans mamma att bli utvisade – till Etiopien, ett land som Kapiten aldrig satt sin fot i.

– Ibland har jag svårt att sova när jag tänker på att vi kanske inte får stanna, säger han.

Kapiten, 9, föddes i Norrköping och har vuxit upp i Skara där han bor tillsammans med sin mamma Abeba sedan flera år tillbaka. Men snart kan deras tillvaro i Sverige vara över – Migrationsverkat har beslutat att de ska utvisas, skriver Skaraborgs Läns Tidning.

– Jag fortsätter kämpa för att vi ska få uppehållstillstånd, men det är inte lätt, jag känner mig helt slut efter så här lång tid, säger Abeba.

Abebas föräldrar är eritreaner, men flyttade till Etiopien där Abeba är född och uppvuxen. Då kriget mellan Etiopien och Eritrea bröt ut under slutet av 1990-talet skickades eritreaner bosatta i Etiopien tillbaka över gränsen, så även Abebas familj.

Men själv var hon inte hemma när bussarna förde tillbaka hennes föräldrar. I stället blev hon lämnad kvar i Etiopien, där hon inte kände sig trygg på egen hand.

Kände sig otrygg

Under våren 2007 lyckades hon ta sig till Sverige. Kapiten föddes 2010. Hans pappa, som är norsk medborgare med ursprung i Eritrea, är i dag inte en del av familjen.

Efter att ha bott på olika platser runtom i landet hamnade hon och Kapiten 2012 i Skara, där han går i skolan och spelar fotboll och handboll på fritiden.

– Han har många vänner här och trivs jättebra.

1 av 3 | Foto: MIKAEL LJUNGSTRÖM
Kapiten är född i Norrköping, uppvuxen i Skara – men riskerar nu att utvisas till Etiopien tillsammans med sin mamma Abeba.

Men frågan är hur länge Abeba och Kapiten får stanna i Sverige. De senaste tolv åren har Migrationsverket flera gånger avslagit Abebas ansökan om uppehållstillstånd i Sverige med hänvisning till att hon och sonen inte har tillräckliga skyddsbehov.

”Inte formats av Sverige”

Kapiten har aldrig varit i Etiopien och har hela sin tillvaro i Sverige.

– Jag är orolig för min mamma och mig, jag kommer inte ens därifrån. Jag föddes i Sverige och har aldrig varit i Etiopien, inte en endaste gång.

Men att Kapiten är rotad i Sverige utgör inget hinder för utvisning, bedömer Migrationsverket.

I sitt beslut skriver man att Kapiten ”inte spenderat sina formativa år i Sverige”. Därför utgör inte hans unga ålder något hinder för utvisning, resonserar myndigheten.

Avslagen innebär också att de inte har fått några svenska pass.

Inte heller Etiopien har beviljat dem resehandlingar. Abeba säger att hon har varit i kontakt med Etiopiens ambassad i Sverige vid flera tillfällen – men fått kalla handen.

I limbo

Detta gör att de befinner sig i limbo – Abeba kan varken arbeta eller studera utan svenskt uppehållstillstånd. Och eftersom hon och sonen inte har beviljats pass från Etiopien kan utvisningsbeslutet inte verkställas.

I stället måste Abeba och Kapiten förlita sig på hjälp från människor i deras närhet. De bor i en lägenhet i en kyrka i Skara som de har fått låna.

– Abeba har lärt sig svenska genom att frivilliga kommit till kyrkan och haft lektioner med henne, säger Sofia Olsson, som är mamma till Kapitens bästa kompis och tränare för det handbollslag som pojkarna spelar i.

Vill bli pilot

Sofia är en av flera personer i Skara som har engagerat sig för Kapiten och hans mamma.

– Jag har en härlig magkänsla efter all hjälp vi har fått runtomkring i Skara. Men annars finner jag inga ord. Jag kan inte förstå hur man ens kan tänka tanken på att utvisa ett barn som är nio år, det är bara fel, säger Sofia.

Just nu håller Abebas juridiska ombud på att samla in uppgifter i ett sista försök att få Migrationsverket att ändra sitt beslut.

Kapiten vet vad han vill göra om han får stanna.

– Flyga flygplan. Om inte det går vill jag bli fotbollsspelare.

Aftonbladet söker Migrationsverket.

Publicerad:

LÄS VIDARE