Skarp kritik mot polisen: Torskarna kan härja fritt

Prostitutionsgruppen läggs ner efter omorganisation

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Prostitutionsgruppen har hyllats för sitt arbete mot sexköp och koppleri i Stockholm – även av de kvinnor som utnyttjas.

Men efter en omorganisation har gruppen lagts ned.

– Om inte polismyndigheten bryr sig om de här tjejerna, vem ska då göra det?, säger en polis som tidigare jobbade i prostitutionsgruppen till 200 sekunder.

Se 200 sekunder nedan.

Just nu ligger över 1 200 annonser ute på nätet med prostituerade som säljer sex – bara i Stockholm.

Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder har talat med flera poliser som är mycket kritiska till att Stockholmspolisens prostitutionsgrupp lagts ned.

Tidigare hade prostitutionsgruppen ett nära samarbete med hotell och hjälporganisationer i Stockholm – men nu har det upphört helt.

– Det är oerhört frustrerande när vi ringer till polisen och inte får något svar, säger Pernilla Johansson på Scandic hotels till 200 sekunder.

– Nu kan torskarna praktiskt taget härja fritt, säger en före detta prostituerad och medlem i nätverket #intedinhora.

Se mer i programmet i tv-spelaren.

Polisen lovar bättring

Sedan den 16 september finns i stället den nystartade människohandelsektionen. I samband med den nya organisationen lades prostitutionsgruppen ned och enligt 200 sekunders källor arbetar nu ingen kontinuerligt och uppsökande mot prostitution i Stockholm.

– Är det så att vi har en nedgång ska vi tillbaka i gammalt gott slag, vi kommer inte ge upp den uppsökande verksamheten kring köp av sexuella tjänster, säger Jan Evensson, chef för polisens utredningsenhet i Stockholm.

Se hela intervjun i 200 sekunder.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba gräv. Robert Aschberg, Kristina Edblom och Lindah C Mohlin synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Publicerad:

LÄS VIDARE