Bilderna visar: Så har lyxbutikerna förstörts i New York

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

För första gången på 75 år har utegångsförbud utfärdats i New York.

Något som inte stoppat de massiva demonstrationerna mot polisbrutalitet mot svarta i USA.

Samtidigt har flera butiker på Manhattan förstörts och plundrats.

– Det är väldigt frustrerande när demonstranterna blandas ihop med dem som förstör, säger Moses Gardner, 26, till New York Times.

I måndags fattades ett historiskt beslut om utegångsförbud i New York från klockan 23 på kvällen. Något som inte skett sedan andra världskrigets slut.

Detta efter demonstrationerna mot polisens övervåld mot svarta, en våg av protester som tagit ny fart över hela USA efter att George Floyd dött efter ett polisingripande.

På flera platser har protesterna blivit våldsamma, från såväl polisernas som demonstranternas sida. New York är inget undantag.

Polis bevakar en plundrad butik i New York.
Foto: Frank Franklin II / TT
Polis bevakar en plundrad butik i New York.
Foto: Frank Franklin II / TT
En plundrare tar sig in i en butik genom en krossad ruta.
Foto: Craig Ruttle / TT
Skivor sätts för fönstren för fönstren på Lego-butiken i Chelsea på Manhattan, för att skydda mot plundring.

Under måndagsnatten trotsades utegångsförbudet. På sociala medier spreds filmer på hur polisen bland annat körde rakt in i en skara demonstranter.

Samtidigt krossades fönsterrutor till flera restauranger och affärer på Manhattan. Exklusiva butiker som Bergdorf Goodmans, Dolce & Gabbana och flera juvelerare plundrades.

Störst var kaoset på lyxkedjan Macy’s flaggskeppsbutik, ett av världens största varuhus, där människor rusade in – med polisen hack i häl – efter att ta tagit sig förbi plywoodskivorna som täckte för entrén.

”Sårande för budskapet”

Delstatens guvernör Andrew Cuomo kritiserade såväl borgmästaren som den lokala poliskåren för att inte ”sköta sitt jobb” och poängterade att 13 000 soldater från nationalgardet står till förfogande för att stävja stöket – något som även president Donald Trump uppmuntrat.

Borgmästare Bill de Blaiso menade dock att det vore oklokt att ”kalla in väpnade styrkor till en situation de inte är tränade för”. Däremot utökade han utegångsförbudet, som från och med tisdagen gäller från klockan 20 på kvällen istället.

Och även om demonstranter marscherade ändå, blev det en lugnare natt än den dessförinnan, rapporterar bland andra New York Times.

Fastnade på bron

Helt friktionsfritt var det dock inte. Flera butiker plundrades även i natt.

– Det är väldigt frustrerande när demonstranterna blandas ihop med dem som förstör. Det är sårande för budskapet. Folk letar efter anledningar att misskreditera protesterna, menade demonstranten Moses Gardner, 26.

Hundratals demonstranter försökte ta sig över bron till Manhattan från Brooklyn, men fick vända om efter en timmes stillastående dödläge. Detta då polis först blockerade vägen åt båda håll.

Landmärke släcktes ned

Att New York förändrats märks inte bara på protester, klotter och glaskross.

Under tisdagsnatten släcktes hela Empire State Building ned, för att ”erkänna orättvisor och dess offer i alla former, och för att vädja om ett slut på förstörelsen av vår fantastiska stad och dess invånare” enligt ett uttalande, rapporterar NBC News.

Utegångsförbudet i New York kommer att gälla under minst en vecka framåt. Utegångsförbud har även utlysts i Washington DC och flera andra större städer som Los Angeles, Houston och Minneapolis.

Foto: Mark Lennihan / TT
Dolce & Gabbanas butik i SoHo, New York.
Foto: Mark Lennihan / TT
Plywood sätts för fönstren på en butik på Madison avenue för att skydda från plundring.
Foto: Mark Lennihan / TT
Juvelerarbutiken Uno de 50 i SoHo efter plundring.

PODD Protesterna i USA och George Floyds död

Nyhetspodden Aftonbladet Daily handlar demonstrationerna i USA, gäst är Wolfgang Hansson.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE