Navalnyj: Kändes som att bli kysst av en dementor

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

För första gången berättar den ryske regimkritikern Aleksej Navalnyj hur förgiftningen kändes ombord på flygplanet mot Moskva.

Han jämför känslan med att möta en dementor i Harry Potter.

– När en dementor kysser dig gör det inte ont, men livet försvinner, säger Navalnyj i intervjun med en rysk youtuber.

Den två timmar långa intervjun , gjord av den kände ryske youtubern Jurij Dud, är första gången Navalnyj visar sig på film efter förgiftningen. Så här berättar Navalnyj om vad som hände på flygplanet efter förgiftningen, enligt en utskrift av intervjun i tidningen Meduza:

– Alla har någon gång varit sjuka och tänkt ”jag mår så dåligt, jag dör”. Jag hade precis den känslan, ”jag dör”. Min pressekreterare Kira Jarmysj satt intill, och jag tänkte att ”nu tror hon att jag är galen”, men jag stängde datorn och sade: ”Kira, kan du säga något till mig?”

– Jag behövde koncentrera mig på en röst, för allting bara flöt. Jag satt och tänkte ”vad är det som händer?” När man mår dåligt kan man ofta analysera det och säga att ”det är hjärtat, eller magen”. Men den här gången förstod jag ingenting. Och jag sade: ”Prata med mig”. Kira tittade förvånat på mig och sade ”okej”.

– Hon började säga något och jag såg hur munnen rörde sig, hon sade något, men jag förstod inte. En flygvärdinna gick förbi och jag tänkte ”jag tar en dricka”. Sedan tänkte jag: ”Nej, det är bättre att jag går till toaletten och tvättar mig, då känns det nog bättre.” Jag gick utan skor till toaletten.

– Jag tvättade mig en gång, och så en gång till, satt där en minut. Just i det ögonblicket… Efteråt, när jag analyserade det hela, det låter konstigt, men det närmaste jag kan beskriva det som – det är dementorerna i Harry Potter. Rowling skriver att när en dementor kysser dig gör det inte ont, men livet försvinner. Det gjorde inte alls ont, men den totalt absorberande känslan var att ”nu dör jag”.

– Jag gick ut från toaletten. Jag tänkte att jag måste be någon om hjälp, jag kände att jag inte skulle komma tillbaka till min plats. Då vände jag mig, oväntat även för mig själv, till en flygvärd och sade ”jag har blivit förgiftad, jag dör nu”. Och så lade jag mig helt enkelt vid hans fötter.

– Jag låg vid hans fötter och beredde mig på att dö. Jag hade känslan att hela mina organism sade: ”Aleksej, det är dags att säga adjö”, berättar Navalnyj i intervjun.

Ordern att förgifta Aleksej Navalnyj kom från president Vladimir Putin själv, säger den ryske regimkritikern i intervjun.

Exakt hur förgiftningen gick till säger sig Navalnyj inte veta. Men han är övertygad om att ordern kom från Putin, och sedan utfördes av rysk säkerhetstjänst.

Anledningen till att dådet utfördes nu säger Navalnyj är att det inom ett år ska hållas parlamentsval i Ryssland, och att han av maktens män ses som ett hot inför det.

Navalnyj, en mångårig kritiker av president Putin, kollapsade på ett flyg från Tomsk till Moskva den 20 augusti. Efter frågetecken kring vården i Ryssland flögs oppositionsledaren till Tyskland. Tre västeuropeiska laboratorier – ett tyskt, ett franskt och ett svenskt – har slagit fast att han med all säkerhet förgiftades med det av Sovjetunionen framtagna nervgiftet novitjok.

Enligt uppgift hittades novitjok på en vattenflaska Navalnyj druckit ur på sitt hotell före flygningen.

Ryska regeringen nekar till all inblandning.

Navalnyj har skrivits ut från sjukhuset, men är kvar i Berlin för rehabilitering.

Ett foto utlagt av Aleksej Navalnyj på Instagram den 23 september.
Foto: Aleksej Navalnyj/Instagram/AP/TT
Ett foto utlagt av Aleksej Navalnyj på Instagram den 23 september.
Publicerad:

LÄS VIDARE