Nya skärpta råd i tre regioner: Res ingenstans

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Västerbotten, Blekinge, Kalmar och Norrbotten inför hårda coronarestriktioner.

Tre av regionerna ger skarpa uppmaningar om att stanna hemma: Res inte inom och mellan regionerna.

– Vi får avstå saker vi gärna vill göra nu. Det behöver vi göra för att bromsa smittspridningen, säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten har, efter samråd med bland annat smittskyddsläkare och länsstyrelser i Kalmar län, Norrbottens län och Västerbottens län, fattat beslut om skärpta allmänna råd.

Antalet personer som diagnosticerats med covid-19 i de tre länen har ökat kraftigt, med bland annat en ökad belastning på hälso- och sjukvården som följd. Fler patienter med covid-19 vårdas i slutenvården inklusive intensivvården. Därför krävs det nu extra åtgärder utöver Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd, skriver myndigheten på sin hemsida.

Alla som vistas i de fyra regionerna uppmanas bland annat också att om möjligt undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med, att avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym, och att avstå från att delta i exempelvis möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Beslutet gäller till och med den 8 december 2020, men kan förlängas.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Foto: Nils Petter Nilsson
Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Avstå onödiga resor

För invånare i Norrbottens och Västerbottens län gäller även uppmaningen att stanna hemma och att avstå från att resa inom eller mellan andra regioner.

”Resor inom eller mellan regioner kan bidra till att öka smittspridningen eftersom man ofta träffar nya personer, vilket leder till att nya smittkedjor startas. Man bör därför, så långt som möjligt, avstå från sådana resor. Detta råd är inte tänkt att hindra människor från att exempelvis ta sig till arbete, studier/sysselsättning eller den vård som kräver att man är på plats”, skriver Folkhälsomyndigheten.

Även Blekinge har infört samma reseråd, utan att Folkhälsomyndigheten tagit beslut i frågan. Anledningen är att smittspridningen ökar.

– Vi för en dialog med Folkhälsomyndigheten, men har valt att snabba på införandet, eftersom vi ser att det behövs. Smittspridningen har ökat i Blekinge, även bland de äldre. Likaså ökar belastningen på hälso-och sjukvården. Det finns också en risk för att testkapaciteten inte kommer räcka till. Därför behöver vi nya, skarpa uppmaningar till alla som bor och vistas i Blekinge, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.

Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
”Undvik resor” är uppmaningen till invånare i Norrbotten, Västerbotten och Blekinge.
Publicerad:

LÄS VIDARE