Julgransugglan Rocky släppt i frihet

Fågeln blev en världskändis när hon följde med en julgran till Manhattan

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Den lilla ugglan som följde med en julgran till New York är nu släppt i frihet.

Honan, som fått smeknamnet Rocky, flög glatt i väg mot nya jaktmarker.

Samtidigt kommer klagomål på att julgranen som varit ugglans hemvist inte lever upp till förväntningarna.

I bästa Musse och Plutostil följde ugglan Rocky med när ett träd fälldes för att bli stolt julgran i Rockefeller center i New York.

Den lilla rostpärlugglan överlevde mirakulöst när den 23 meter långa granen höggs ner i skogen i Oneonta, New York, för att färdas till Manhattan.

Hon överlevde i tre dygn i det nedhuggna trädet utan mat och dryck tills hon slutligen hittades av en transportarbetare.

– Det är otroligt att den inte blev krossad, säger Ellen Kalish vid Ravensbeard Wildlife Center dit den togs efter upptäckten och har fått återhämta sig sedan dess, till BBC.

Rocky togs omhand och fick vila upp sig några dagar i viltcentret. Hon serverades en diet bestående av möss och vatten och piggade snabbt på sig. På köpet blev hon dessutom en världskändis som visade upp sig framför pressfotograferna invirad i en handduk.

Nu har den 20 centimeter höga och 80 gram tunga rovfågeln släppts tillbaka i vildmarken.

”Rockys frisläpp var en framgång! Hon är en tuff liten fågel och vi är glada att se henne i hennes naturliga miljö. Vi är säkra på att Rocky känner vår kärlek och vårt stöd på sin färd söderut”, skrev organisationen på onsdagen i ett pressmeddelande.

Hur gick det då med trädet?

Nja, det gjorde inte samma succé. Granen har beskyllts för att vara estetiskt bristfällig med glesa grenar och en asymmetrisk profil.

Det 80 år gamla trädet har blivit föremål för diverse hånfulla kommentarer på sociala medier.

Kanske hade det varit bättre, med facit i hand, om det fått fortsätta vara hem åt Rocky i stället.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN