Bankens svar efter genuskritiken: ”Sluta gnäll”

Av:

Publicerad:
Den enda bilden på en kvinna i tidningen var tagen bakifrån och med en man som höll om henne.
Foto: Privat.
Den enda bilden på en kvinna i tidningen var tagen bakifrån och med en man som höll om henne.

Linda Bernström påtalade den ojämna könsfördelningen i Ålandsbankens tidning.

Då blev hon uppmanad att ”sluta gnälla”.

– Jag tycker att svaret talar för sig själv, säger hon.

I dagarna fick Linda Bernström hem Ålandsbankens Sverigebilaga ”En fantastisk partner”. När hon bläddrade i tidningen slogs hon av den ojämna könsfördelningen. Samtliga bilder var på män, förutom en kvinna som var porträtterad bakifrån med en man som håller om henne.

– Sedan såg jag att alla tidningens medarbetare från chefredaktör till layoutare också var män. Då tänkte jag att jag gör något roligt av det och skickar ett mejl om att broschyren var lite väl mansdominerad.

Verkade inte vilja lyssna

Men banken verkade inte vilja lyssna på kritiken.

”Att verksamheten främst bedrivs av män inte självklart en nackdel. Det hänger samman med att kvinnor, tyvärr, inte är lika tilltalade och engagerade inom finansbranschen. Vore du betjänt av att servas av ett mindre kompetent och mindre engagerat team för att det består av kvinnor?”, skriver de i ett mejl till Linda.

Mejlet avslutas med någonting som Linda tolkar som en uppmaning om att sluta gnälla.

”Nyligen intervjuade jag några framgångsrika unga kvinnor. Frågan om bristen på kvinnor i finansindustrin dök upp. Deras svar blev: Vi kvinnor måste göra något själva i stället för att sitta och gnälla!”.

– Jag trodde att det skulle vara mer ”Tack för ditt mejl om den snedvridna könsfördelningen i broschyren”. Men det blev ett helt annat svar. Jag tycker att det talar för sig själv, säger hon.

Linda har publicerat mejlkonversationen på sin Facebooksida. Inlägget har spridit sig snabbt och har redan uppmärksammats av flera medier, först var HBL.

– Eftersom jag blev uppmanad att sluta gnälla och göra något åt det i stället tänkte jag att ”då gör jag väl det då”, säger hon.

Har bett om ursäkt

Ålandsbankens VD Magnus Holm har hört av sig personligen till Linda och sagt att varken han eller banken står bakom mejlet utan att det skickades av en enskild person.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN