Nya Wallander-serien sågas brutalt: ”Skarpstinkande surströmming”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

”Young Wallander” sågas brutalt av The Telegraph.

Den brittiska tidningsjätten jämför Netflixserien med ”skarpstinkande surströmming”.

”Det är med all säkerhet streamingerans sämsta tv-drama,” skriver recensenten Chris Bennion.

Adam Pålsson som ”young Wallander”.
Foto: Netflix
Adam Pålsson som ”young Wallander”.

”Young Wallander” har inte direkt rosats av kritikerna sedan serien släpptes på Netflix den 3 september. Hårdast är kanske The Telegraph som i sin recension sågar serien om den unge polisen Kurt Wallander vid fotknölarna.

Den brittiska tidningen börjar med att kalla ”Young Wallander”, som utspelar sig i Malmö med Adam Pålsson i huvudrollen, en ”föregångare till den danska deckarserien”. Sedan plockar recensenten Chris Bennion fram stora sågen.

”Här har vi det, mina damer och herrar – med all säkerhet streamingerans sämsta tv-drama,” skriver Bennion, som fortsätter med att ”om man älskade Wallander så kommer man att hata Young Wallander”.

”Skaparen Ben Harris har tagit några av de finaste ingredienserna som finns och skapat den mest skarpstinkande surströmming,” skriver Bennion.

”Behandlar tittarna som idioter”

Det första man märker ”i burken av rutten fisk”, menar skribenten, är att den utspelas i dag och inte på 70-talet när Henning Mankells poliskaraktär Kurt Wallander var ung. Han anmärker även på att endast (”den vackre”) Adam Pålsson pratar med svensk brytning medan de andra skådespelarna är britter, att manuset ”behandlar tittarna som idioter” och att dialogen är ”stel som en planka”.

Foto: Andrej Vasilenko/Netflix
Adam Pålsson i ”Young Wallander”.

Recensionen som ger serien en av fem stjärnor avslutas med ett konstaterande att det inte finns något av original-Wallanders dna i nyproduktionen.

”Detta är en förfalskning, på låtsas, en brottsplats,” skriver Bennion.

The Guardian är mer positiva och ger serien tre av fem stjärnor – med invändningen att det vore mer intressant om den utspelat sig på 70-talet – och att kvinnorna och de etniska minoriteterna på Wallanders polisstation i Malmö försvann ur handlingen efter första avsnittet.

”Brist på mångfald”

”I det andra avsnittet har alla svarta personer och kvinnor förpassats till sidlinjerna medan Wallander och hans barska mentor, kommissarie Hemberg (Richard Dillane) sätter igång med det heroiska arbetet i brottsutredningen,” skriver recensenten Ellen E Jones. 

Nöjesmagasinet NME ger samma betyg till serien.

”Med en köttig budget och en solid nordisk deckargrund att bygga på är Young Wallander en smart gjord thriller,” recenserar Beth Webb, som tycker att det är svårt att identifiera seriens målgrupp.

”De äldre fansen får nog kämpa för att relatera till denna moderna version. Men historien känns inte heller passande för en yngre tittarskara,” skriver hon.

Aftonbladet Nöje söker seriens brittiska produktionsbolag Yellow Bird för en kommentar.

Publicerad:

LÄS VIDARE