Spellista: De 99 tuffaste och bästa låtarna från september

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Den nukelära trion i videon till ”A clear and present rager”.
Foto: NUCLEAR POWER TRIO/YOUTUBE
Den nukelära trion i videon till ”A clear and present rager”.

SPELLISTA Visst känns det inte helt bekvämt att den något instabila trion Trump, Putin och Jong-un har fingrarna på avfyrarknapparna till en stor del av världens kärnvapen.

Kanske bättre då att beväpna dem med plektrum och trumpinnar.

I Nuclear Power Trio sker just detta. Och hur detta laddade möte låter är ett av bidragen på månadens spellista.

Med tanke på de senaste dagarnas utveckling, med USA:s president drabbad av coronaviruset och förd till militärsjukhus, kan det kanske anses som dålig smak att skämta med honom och två andra, så kallade ”starka”, världsledare på detta sätt.

Å andra sidan, om det är något den orangeskiftande grobianen har gjort till något av sitt signum så är det att driva gäck med andra människor, totalt renons på empati eller medmänsklighet så nog får han tåla att nu paras ihop med Rysslands ledare Vladimir Putin och Nordkoreas diktator Kim Jong-un i den nya supergruppen Nuclear Power Tio.

Med ungefär en månad kvar till presidentvalet i USA står de tre musketörerna i alla fall redo att släppa sin debut-ep ”A clear and present rager” via Metal Blade, men redan nu kan ni höra ett smakprov via dess titelspår i den nu aktuella spellistan.


Nu är det väl förvisso inte en ohelig ryskamerikansknordkoreansk allians som ligger bakom den shredglada låten eller bandet i sig – i dess originalupplaga som släppte en självbetitlad singel redan 2017 stod Nick Schendzielos (Cephalic Carnage), Greg Burgess (Allegaeon) och Pete Webber (Havok) för de instrumentala insatserna – men nog kunde världen kännas aningen tryggare om förebilderna ägnade sig åt instrumentala skalstudier i stället för att destabilisera en redan rätt så ranglig värld. Det är liksom lättare att leva med fingerknäckande basriff och drillande strängsaltomortaler än med vit makt-kramande och mordförsök på politiska motståndare. Kan jag tycka, i alla fall.

Hur som haver, den uppenbart Coloradokopplade trion har också valt att stanna på hemmaplan för att spela in debut-ep:n, även om pressreleasen från skivbolaget väljer att vinkla det annorlunda. I den framhåller ”Trump” (Schendzielos) nämligen andra orsaker att förlägga stormötet till USA:s 38:e delstat:

– Om jag ska vara ärlig är en massa inspelningar av powertrios patetiska. Vi funderade på skivor som vi alla gillade ljudmässigt och kom fram till en slutsats: Cattle Decapitation. Så det var fantastiskt att Dave (Otero, producent) bjöd in oss till vackra Colorado för att spela in och spela golf.


Men, det är klart. Nu kanske inte kärnvapenshred allas melodi, och det respekterar jag. Så därför har jag sett till att ladda magasinen med allehanda annan ammunition när vi nu ska skjuta iväg september 2020 in i evigheten och det förgångnas glömska.

Och skrapar du lite mer på ytan under det uppenbara i månadens musiksläpp (Hatebreed! Deftones! Napalm Death! Sodom! Dropdead! Uada!) så finns det en ovanligt spännande samling godbitar att botanisera ibland. Vad sägs till exempel om första smakprovet från tidigare Kvelertak-frontmannen Erlend Hjelviks självdöpta soloprojekt? Eller en ny singel från något förbisedda Mastodon/Soulfly/The Dillinger Escape Plan/Converge-supergruppen Killer Be Killed? Lite hederligt grottig svenskdöds signerad Lik eller Puteraeon? Dark Tranquillity? Corey Taylor på solokvist? Eller allt däremellan, som sträcker sig från My Dying Bride till Diamond Head?

Många frågetecken där, men desto fler svar ges i spellistan.

Som alltid – spela högt eller låt bli.


LYSSNA PÅ SPELLISTAN HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN