The Killers satsar överdrivet stort

Av:

Publicerad:
Trots en medlem mindre har The Killers aldrig låtit lika mycket som The Killers.
Foto: Olivia Bee
Trots en medlem mindre har The Killers aldrig låtit lika mycket som The Killers.

ALBUM The Killers har gjort ett album för arenorna. Men de explosiva refrängerna är så många att det låter tomt och påklistrat.


The Killers
Imploding the mirage
Island/Universal


ROCK The Killers är fantastiska live.

Konserten i Globen 2018 sitter fortfarande färskt i minnet, det går inte att gömma hur Brandon Flowers rörde sig som en Duracell-kanin på scenen och fick med sig samtliga 10 000 i publiken. Han sjöng dessutom otroligt bra.

På skiva låter de blekare. Las Vegas-bandet slog igenom för snart 20 år sedan med en intressant mix av indie- och arenarock men satsar i dag på det senare, med målet att landa någonstans mellan U2 och Coldplay.

I en intervju med Rolling Stone berättar Flowers att ”Imploding the mirage” har varit deras svåraste album hittills. Efter att gitarristen Dave Keuning slutade kunde bandet inte hitta rätt sound. ”Vi försökte låta som The Killers”, säger sångaren, ”men vi lät bara som en fördummad version av oss själva”.

Faktum är dock att The Killers aldrig har låtit lika mycket som The Killers.

Trion fokuserar helt på arenavänliga trummor och gitarrer och lågmälda verser som glider över i explosiva refränger. Det låter mäktigt i inledande ”My soul’s own warning” men känns allt mer tomt och påklistrat ju längre in i albumet vi kommer.

Då är Flowers texter intressantare.

Sångaren, som är djupt troende mormon, sjunger om kvinnor som flyr från patriarkala samhällen och fyller historierna med religiösa metaforer.

Men han blir också rak och personlig.

”Caution” är en av hans bästa stunder som låtskrivare. Till bombastisk synth och ett gitarrsolo av tidigare Fleetwood Mac-medlemmen Lindsey Buckingham sjunger han om sin destruktiva relation till hemstaden: ”If I don’t get out of this town/I just might be the one who finally burns it down”.

Ett av lite för få exempel på att The Killers faktiskt kan låta lika starka på skiva som på scen.
BÄSTA SPÅR: ”Caution”.


LÄS FLER SKIVRECENSIONER HÄR!


LÄS ÄLDRE SKIVRECENSIONER HÄR!


Följ Aftonbladet Musik på Facebook för full koll på allt inom musik


Publicerad:

LÄS VIDARE