Veckans singlar: sex, fotboll och klimatångest

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

SINGLAR Annika Norlin sjunger om att fly till Nordpolen, Silvana Imam rappar om att ligga. Eagle-Eye Cherry är tillbaka och Markoolio har givetvis gjort en fotbollslåt igen.


Säkert!
Arktiska oceanen (ep)
Razzia/Sony
POP Annika Norlin hade varit en inomhusmänniska i hela sitt liv men började plötsligt uppskatta att vara ute i naturen. Och med det kom klimatångesten, den där som tidigare mest legat passiv i skallen som ett dåligt samvete.

Vilket födde två nya låtar. ”Arktiska oceanen” är discopop om att bygga en ark och dra till Nordpolen. Intima ”Washington” handlar om hur växter, djur och människor slutligen lackar till på världens miljöpolitik och tågar i samlad tropp mot Vita Huset. Allt väldigt norlinskt berättat, smart och fyndigt på ganska mörk botten.

Men mest drabbande är andraspåret ”Skadat exemplar”, en befriande uppriktig soulballad om brist på ork i framgångspeppens tid.Silvana Imam
4h/Ta hand om dig
Naturkraft
HIPHOP 27 juli ger Silvana Imam ut sitt nya album ”Helig moder” men hon kommer med start i dag att släppa två låtar från albumet varannan vecka i en serie hon kallar #HeligFredag.

I ”4h” får Imam hjälp av Khan-ji, känd från talangprojektet Nästa Nivå, och hyllade r’n’b-rösten Fricky. Ett stycke soft, ångande fuktig sängkammarhiphop där raden ”Dra upp ditt nattlinne, sätt dig på mitt ansikte” inte ens är den mest rättframma.

”Ta hand om dig” sållar fram snygg, soft trap-pop om lojalitet och vänskap där Frickys Umeå-dialekt ger låten extra krydda.Eagle-Eye Cherry
Streets of you
Papa Cherry
POP Eagle-Eye Cherry tjänade så mycket pengar på den globala 90-talshiten ”Save tonight” och de fyra miljoner exemplar som gick åt av debutalbumet ”Desireless” att han blev ekonomiskt oberoende. Skivbolaget pressade på, ville maxa effekten av hiten och krana fram nya succéer men Eagle-Eye mådde dåligt, gick in i väggen och insåg att han faktiskt inte behövde ha det så där.

Så efter tre album tog han en lång paus, bildade familj och bestämde sig för att bara göra musik när han verkligen ville. Efter nio tysta år kom en ny skiva 2012 och sen blev det tyst igen, men i höst är det åter dags.

Och möjligen försöker sig stockholmaren på något slags cirkelslutning, för ”Streets of you” låter nästan som en uppföljare till ”Save tonight” 21 år senare. Samma sorts akustiska, lightsouliga feelgoodpop, om än med ganska mycket mer blues i texten.Markoolio
Ge oss mål
Ninetone/Universal
FOTBOLLSPOP ”Vart fjärde år har jag skrivit en låt/Men det blir inga mål/Skit i det, hörde jag ’skål’?”

Inget stort fotbollsmästerskap där Sverige är med utan en ny låt från Markoolio. Och även om ”Ge oss mål” kanske inte känns som en klassiker i nivå med ”Mera mål” eller ”In med bollen” har Orminge-gycklaren klara chanser att än en gång sno showen från den officiella låten.

För trots att Gyllene Tiders ”Bäst när det gäller” tveklöst gör jobbet fokuserar Markoolio åter stenhårt på vad det verkligen handlar om (mål) och att refrängen ska funka optimalt bra på läktaren (skrål). Jönsiga rim och friskt humör, det är det som susen gör. Eller nåt.

Publicerad:

LÄS VIDARE