Mejla

Markus Larsson

Dotter kan krossa Bergendahls revansch

Markus Larsson tippar finalen i Melodifestivalen 2020

Publicerad:

Det var lättare att tippa finalerna förr.

Nu kan det bli stökigt.

Vem vinner?

Beror på vem du frågar.

Häng med nu. Det här blir en invecklad slalomåkning.

Under veckan har spelbolagen haft Dotter, eller Johanna Jansson från Arvika, som solklar etta. Guldmedaljen har, för att låna bidragets titel, sett skottsäker ut.

Dotter har även blivit den stora favoriten bland utländska ESC-fantaster. Och det var några år sedan som Sverige orsakade något större surr utomlands. På planeten Eurovision fräser fansen åt våra bidrag. Minns bara det skadeglada jublet när John Lundvik fick tittarnas röster i Tel Aviv i fjol och åkte rakt ner i källaren.

Dotter.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Dotter.

Skandinavisk ESC-konspiration

Sverige har antingen vunnit för många gånger på kort tid eller fått höga placeringar i för många år i rad. Det hjälper inte heller att Christer Björkman har haft en ledande position i ESC och bestämt hur tävlingen ska presenteras och utformas. Att sedan Martin Österdahl utsågs till ny Eurovision-chef för EBU, den europeiska tv-unionen, i år dämpade knappast misstankarna om en skandinavisk konspiration.

Ändå har Dotter lyckats att bli en snackis i bubblor och forum ute i Europa. Det vore med andra ord förvånande om hon inte går starkt när de internationella jurygrupperna redovisar sina poäng i kväll.

Dotter har bäst och mest positivt buzz i sociala medier. ”Bulletproof” ligger högst på Spotify. ”Vem e som oss” med Anis Don Demina är egentligen en placering före Dotter, men kom igen. Skulle Lord Shu Shu vara en seriös segerkandidat?

Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Anna Bergendahl.

Anna favorit i Aftonbladets undersökning

Så vad talar egentligen emot Dotter?

Här kommer rekylen: Demoskops opinionsundersökning för Aftonbladet visar att Anna Bergendahl i själva verket är den överlägsna favoriten. I den kommer Dotter först på fjärde plats.

För tio år sedan representerade Anna Bergendahl Sverige i ESC men röstades bort redan i semifinalen. En krasch som bland annat innebar att Melodifestivalen utrustades med internationella jurygrupper. Men dörren för en revansch står fortfarande öppen.

Demoskops undersökning haltar dock på en viktig punkt. Den innehåller inte data från en av tävlingens starkaste jurygrupper: personer under 16 år. Frågan är vad den röstningsknarkande målgruppen väljer. Svaret kan mycket väl vara vinnaren.

Hanna och The Mamas skuggar

Dotter och Bergendahl skuggas även av hajarna Hanna Ferm och The Mamas som glider runt precis under toppskiktet och kan hugga poäng lite överallt.

Tävlingen lever. Men resten av programmet? Je ne sais pas.

Finalerna i Melodifestivalen brukar gå ut på att tv-tittarna fördelar sina röster på tolv bidrag, sedan utser de internationella jurygrupperna vem som får åka till Rotterdam.

En sak är lika säker som att vi kommer att prata om coronaviruset på måndag:

I år är killarna statister.

Felix Sandman, Mohombi, Mendez med flera får sköta fläkten medan ett huvudknyck (Dotter) har en episk duell med en artist som flaxar med handleder (Bergendahl).

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE