Mejla

Markus Larsson

Helt rätt att vaska Eurovision – det enda vettiga beslutet

Publicerad:
Uppdaterad:

Finns inte så mycket att säga om saken.

Det är helt rätt att vaska ESC i år.

För tydlighetens skull kan vi upprepa årets mest väntade nyhet igen:

Eurovision song contest 2020 i Rotterdam ställs in.

Och inte bara det:

Alla bidrag i tävlingen vaskas också. Nästa år kommer andra och nya låtar att tävla i stället. Vi får med andra ord aldrig veta hur bra eller dåligt ”Move” med The Mamas hade klarat sig i en eventuell final.

The Mamas vinnarlåt ”Move” får aldrig chansen i Eurovison.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
The Mamas vinnarlåt ”Move” får aldrig chansen i Eurovison.

Inte för att det spelar någon roll nu, men Sverige var inte favorittippade i år. Spelbolagen placerade The Mamas utanför topp tio. Bland guldkandidaterna märktes bland annat Bulgarien, Litauen, Schweiz och inte minst Islands gulliga och gröna hipstercirkus.

Många röster har höjts om att köra ett annat upplägg av ESC i år. Att låta artisterna framföra bidragen i sina respektive hemländers tv-studior i en direktsänd föreställning har varit ett förslag.

Video-tävling inget alternativ

Jag kan inte tillräckligt mycket om logistiken och tekniken för att kunna bedöma rimligheten i en sådan samordnad liveshow, men här kommer en killgissning: det låter komplicerat. Dessutom kommer coronavirusets spridning kanske inte ens ha kulminerat i flera av deltagarnas länder i mitten av maj.

Många kan fortfarande befinna sig i olika grader av karantän. Under sådana förutsättningar kan vissa artister förbereda sig och ha tillgång till helt andra resurser än andra.

Jag köper även argumentet från EBU:s sida att Eurovision song contest handlar om hur artister, delegationer och fans samlas in en stad och en arena. Det blir inte samma sak att tävla med, säg, över 40 olika förinspelade musikvideor.

Nöjesvärlden är utraderad

Att ställa in och börja om nästa år var därför det enda vettiga beslutet. Det finns minst sagt viktigare saker att bry sig om just nu. Nöjesvärlden som vi kände den fram till för bara några veckor sedan är för tillfället utraderad.

Nöjes- och liveunderhållning med publik ska prioriteras ner och bort nu. Däremot kommer konserter, sport och ESC ha en enorm betydelse när coronakrisen väl är över.

När ESC återvänder nästa år kommer ett av världens knäppaste, roligaste, underliga och underbara tv-program inte att vara en tillfällig flykt från vardagen längre.

Det kan bli en fest som firar att de flesta av oss över huvud taget har en vardag igen.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE