”Jag var obehaglig hela inspelningen”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Steve Carell berättar hur han levde sig in i hyllade rollen i ”Foxcatcher”

1 av 6 | Foto: AP
OSCARSVITTRING Steve Carell hyllas för sin roll som excentrisk miljardär i ”Foxcatcher”, som just haft svensk premiär. Komikern är nu nominerad till Golden Globe och Oscarstippad för sin allvarliga roll – inte minst hans näsa drar till sig uppmärksamhet. ”Jag satt tre timmar i sminket varje dag”, säger han.

CANNES. Han blev världs­berömd som komiker.

Nu är Steve Carell inte ett dugg rolig. Då har han chans på Oscar och andra priser.

– Det är förstås väldigt trevligt att få sådant beröm, säger Steve Carell. Men det är farligt att tänka på det. Det var inte därför jag gjorde rollen.

Filmen visas för första gången på festivalen i Cannes. Redan då blir det surr kring ”Foxcatcher” och Steve Carells roll som excentrisk miljardär. En verklig historia om en rik man som älskar brottning och fågelskådning och värvar USA:s bästa brottare att träna hemma på hans gods.

Steve Carell ser inte ens ut som sig själv. Ny näsa förändrar ansiktet.

”Rädd och osäker”

– Jag satt tre timmar i sminket varje dag, säger Steve Carell, 52. Det bästa var att jag var där före alla andra och inne i karaktären när de kom. Jag var alltid den där andra obehagliga killen hela tiden. På tre och en halv månader såg ingen mig utan bara rollfiguren. Det underlättade att bli kvar i rollen mentalt.

Var det otäckt?

– Ja, vi var i Pittsburgh och filmade och jag är glad att jag inte var hemma med familjen.

Regissören Bennett Miller har tidigare gjort ”Capote” med Philip Seymour Hoffman och ”Moneyball” med Brad Pitt.

– Om Bennett Miller trodde jag kunde klara rollen i ”Foxcatcher” så ville jag försöka, säger Steve Carell. Jag litar på honom, även om jag var lite rädd och osäker. Men det är därför man ska anta utmaningar.

”Lyx att välja”

Finns det något som knyter ihop dina olika filmer?

– Nej, alla skådespelare vill ha jobb, säger Steve Carell. Man kan inte alltid välja. I början tar man allt man erbjuds och gör sitt bästa. Att ha möjligheten att välja sådant här är en lyx.

Kan du använda dina erfarenheter som komiker i en dramatisk roll?

– Jag tänker inte annorlunda. Jag ser det som en roll och försöker vara så sann som möjligt, säger Steve Carell. En rollfigur i en film vet inte om den är med i en komedi eller ett drama. Dom lever bara. Utifrån det nalkas jag alla roller.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN