Mejla

Jan-Olov Andersson

Har TV 4 ingen aning om vad de själva visar för tittarna?

Publicerad:

Först låtsades TV 4-cheferna inte ha en aaaaaaning om hur Martin Timell betedde sig mot sina medarbetare.

Nu har de ingen aning om vad de visar för tittarna.

Tecknad film som tecknad film, tänkte de, och visade sexscener på bästa barnvänliga tid.

När #metoo-rörelsen drabbade Sverige och TV 4 och Martin Timells uppträdande på redaktionen och kring inspelningarna av ”Äntligen hemma” började ifrågasättas, var det sorgligt att se hur TV 4-cheferna låtsades ha glömt saker och ting, allt för att rädda sina egna skinn (vilket de lyckades med).

Nu är det mer tragikomiskt och skrattretande att de är ytterst ansvariga för att ingen på TV 4, Sveriges största reklamkanal, helt uppenbarligen inte vet, inte bryr sig, inte orkar titta på, vad de själva visar i sin kanal.

Nu i mellandagarna, när alla barn är lediga från skolan och säkert tillbringar timmar framför tv:n, särskilt när vädret är som det är, laddar man på med underhållning för barnen.

En bra film – för vuxna

En tecknad Batman-film tidigt på onsdagsmorgonen. Andra filmen i populära ”Madagaskar”-serien efter lunch. Och innan dess – ”Anomalisa”.

”Anomalisa”!

Jo, det är en animerad film. Amerikansk. Bara ett par år gammal. Skärskådar man fakta lite mer, kan man notera att den var Oscarsnominerad. Kritikerhyllad. Prisbelönad på Venedig-festivalen.

Och den som vet lite grann om film, vet att upphovsmannen Charlie Kaufman ligger bakom succéfilmer som ”I huvudet på John Malkovich” och ”Eternal sunshine of the potless mind”. Lysande filmer – för vuxna!

”Anomalisa” är också en bra film. För vuxna. Om en ensam, lite trist och deprimerad författare (David Thewlis gör rösten) som under en turné runt USA möter en kvinna (Jennifer Jason Leigh gör rösten) och hamnar i säng med henne. Sexscenen, med både oralsex och fullbordat samlag, är väldigt realistisk, trots att den är animerad.

Håller inte

Att som TV4 skylla på att Statens medieråd har gett filmen en åldersgräns på sju år, håller inte.

Om någon medvetet tablålagt denna film klockan 11.30 när barnen har jullov, är det ett ansvarslöst och på alla sätt korkat beslut.

Mer troligt är att ingen ansvarig på TV 4 har sett den film de hoppas massor av andra ska se. Då vet man inte om man ska skratta eller gråta åt hur kanalen sköts…

Av:

Publicerad: