Hon minns inget av segern i ”Sveriges mästerkock”

Sofia Henriksson: ”Jag var så nervös så jag slutade fungera”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Hon tog hem segern i ”Sveriges mästerkock” 2020.

Men Sofia Henriksson drabbades av en blackout – och minns fortfarande inte hur det gick till när hon vann.

– Jag minns inte ens att jag och Edvard gick in där, jag var nog så nervös, säger hon.

Sofia Henriksson, 26, besegrade Edvard Wistedt, 40, i finalen av ”Sveriges mästerkock”. Men då hade redan nerverna vunnit över Sofia.

Hon var så nervös under inspelningen att hon fortfarande inte minns stora delar av finalen, inklusive att hon faktiskt tog hem segern.

– Jag var jättenervös. Jag är en sån som alltid kan sova, men natten innan finalen sov jag ingenting. Jag var så nervös så jag slutade fungera, jag minns knappt dagarna, säger hon.

Sofia Henriksson och Edvard Wistedt i finalen av ”Sveriges mästerkock” 2020.
Foto: TV4
Sofia Henriksson och Edvard Wistedt i finalen av ”Sveriges mästerkock” 2020.

”Minns inte att de sa mitt namn”

Finalen av ”Sveriges mästerkock” på TV4 spelades in i slutet av november, men när Aftonbladet når henne inför att programmet ska sändas har hon fortfarande inte sett det själv. Därför kan Sofia Henriksson inte svara på vad hon tänkte när hon ropades ut som segrare.

– Jag minns inte att de sa mitt namn, säger hon.

– Det är fortfarande en blackout. Jag ser fram emot att se det, för det blev svart. Jag minns inte ens att jag och Edvard gick in där, jag var nog så nervös. Jag kunde inte ta in något, det hade varit för intensivt.

Foto: TV4
Edvard kramar om Sofia efter vinnarbeskedet.

”Jag är inte glad, jag är ingenting”

När tv-produktionen efteråt spelade in en så kallad synk med Sofia där hon skulle berätta hur det kändes blev hon sittande helt tom i nästan en halvtimme.

– De frågade ”Hur känns det?”. Jag bara satt där: ”Jag är inte glad. Jag är inte ledsen. Jag är ingenting. Jag är tom.” Det var som att vi inte hade fått höra resultatet ännu. Jag bara grät och fattade inte vad det var som hade hänt.

Men sedan inspelningen har segern ändå gått upp för Sofia Henriksson. Hon har arbetat med att färdigställa förstapriset, kokboken ”Always hungry” som snart finns i butikerna.

Silvermedaljören Edvard Wistedt tror att det var efterrätten som fällde honom när finalisterna skulle duka upp en trerättersmiddag för juryn.

– Jag tror att jag föll på min efterrätt, jag tror att den inte var tillräckligt komplex, men jag gillar den och den representerar mig väldigt bra, säger han om sin friterade camembert.

– Men när jag fick höra att det var Sofia som vann så blev jag innerligt glad för henne. Jag är en tävlingsmänniska, men det finns inget i mig som jag ångrar eller tänker att jag borde ha gjort annorlunda. Jag är bara så glad för hennes skull, säger Edvard Wistedt.

Foto: PRIVAT
Edvard Wistedt och Sofia Henriksson har blivit goda vänner efter ”Sveriges mästerkock”, här tillsammans inför att finalen ska sändas i TV4.
Publicerad:

LÄS VIDARE