Publicerad:
Uppdaterad:

Henric von Zweigbergk om mobbningskritiken under Melodifestivalen

Mello-producenten: ”Jag fick ta den smällen”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Melodifestivalen 2019 skakades av anklagelser om mobbning och trakasserier bakom kulisserna.

I podcasten ”TV-fabriken” talar producenten Henric von Zweigbergk nu ut om den stormiga tiden.

– Jag mådde inget bra alls. Det var inget roligt, för jag trodde att jag och den här personen hade en kommunikation som vi onekligen inte hade, säger han.

Det var mitt under inspelningen av Melodifestivalen i våras som en av produktionens medarbetare plötsligt valde att hoppa av.

Anledningen ska ha varit en infekterad konflikt mellan honom och producenten Henric von Zweigbergk, 57, och i ett mejl till SVT:s personalavdelning berättade mannen om hur han bland annat utsatts för återkommande pikar angående sin sexuella läggning.

”Det är ständiga bögskämt. Alltid inför andra på möten”, skrev han.

Henric von Zweigbergk slog ifrån sig kritiken och menade att han inte delade den tidigare medarbetarens syn på situationen.

– Det är supertråkigt att att han under så lång tid tycker att jag har haft en elak ton, rent utsagt. Jag har inte upplevt att det är så och jag är ledsen att han inte har nämnt eller pratat med mig om det, sa han till Nöjesbladet vid tidpunkten.

Står fast vid sin åsikt

I det senaste avsnittet av Fredrik Ralstrands podcast ”TV-fabriken”, där Henric von Zweigbergk är gäst, förs konflikten återigen på tal.

Och Melodifestivalen-producenten verkar stå fast vid sin åsikt.

– Som jag tyckte då tycker jag nu också, att det var skittråkigt rent ut sagt. Det är ingen roll som du vill iklä dig, men det är också så att är du producent så har du det ansvaret: du måste ta de tråkiga besluten och du får också stå för om saker och ting blir fel. I det här fallet så står jag för det jag har gjort, men det stämmer ju inte det som sades, säger han och fortsätter:

– Det är ju en person som har haft åsikter och tyckt och tänkt saker, så det får ju stå för den personen. Det är tråkigt, men jag fick ta den smällen och det var inget roligt.

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Henric von Zweigbergk.

Enligt Henric von Zweigbergk hade han och mannen jobbat med varandra under hela hösten och han menar att mobbningsanklagelserna kom som en total överraskning för honom.

– Jag mådde inget bra alls. Det var inget roligt, för jag trodde att jag och den här personen hade en kommunikation som vi onekligen inte hade och där han såg på allting på ett helt annat sätt än vad jag gjorde.

”Kan inte hitta några andra bråk”

Efter att anklagelserna kommit upp till ytan gick även flera andra medarbetare ut och vittnade om dålig arbetsmiljö under Melodifestivalen.

Henric von Zweigbergk menar dock att bilden som målades upp i media inte stämmer överrens med verkligheten.

– Jag kan inte hitta några andra bråk som fanns. Bråket som var, det var med honom. Och det bråket sparkades bara helt plötsligt igång en onsdagseftermiddag – och sen var det över. Han var borta och vi fortsatte. Vi löste problemet med att ta in ny personal och hitta nya lösningar. Några andra bråk kantades inte produktionen av.

Nöjesbladet har sökt Henric von Zweigbergk.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN