Zara Larsson om Huawei-kritiken: ”Inte den smartaste dealen jag gjort”

Avslutar samarbetet med kinesiska mobiljätten

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Zara Larsson meddelade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon avbryter samarbetet med Huawei. Arkivbild.
Foto: ADAM IHSE / TT
Zara Larsson meddelade i TV4:s Nyhetsmorgon att hon avbryter samarbetet med Huawei. Arkivbild.

Zara Larsson, 22, avslutar samarbetet med Huawei.

Den svenska artisten har kritiserats för att hon marknadsfört ett mobilföretag som ägs av diktaturen Kina.

– Det är inte den smartaste dealen jag gjort. Jag står för mänskliga rättigheter, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

I stora annonskampanjer och reklamfilmer har Zara Larsson marknadsfört en mobiltelefon från Huawei sedan april 2019. Men hon har fått skarp kritik eftersom Huawei har starka kopplingar till den kinesiska staten och telekomjätten har anklagats för att spionera åt Kina. USA:s utrikesminister Mike Pompeo har tidigare i sommar sagt att företaget är en förlängning av den kinesiska kommunistregimen.

– Om ni gör affärer med Huawei, gör ni affärer med ett bolag som kränker mänskliga rättigheter, sa han på en presskonferens.

Nu berättar Zara Larsson i TV4:s nyhetsmorgon att hon har avslutat samarbetet med Huawei.

– Jag har avslutat samarbetet, det var för några månader sen, säger hon i programmet.

Målat in sig i ett hörn

– Alla som känner till mig vet att jag står för mänskliga rättigheter. Jag vill så gärna uttala mig om Kina och vad de gör i Hongkong eller de utsatta folkgrupper som de frihetsberövar. Men det känns som att jag hamnar inmålad i ett hörn. För om jag uttalar mig kring det här, som jag fått kritik för att jag inte gjort, så kommer det tillbaka att jag gjort samarbetet med Huawei.

Under tisdagsmorgonen, inför sin medverkan i TV4:s Nyhetsmorgon kritiserades Zara Larsson av Muf-politikern Matilda Ekeblad i en debattartikel i Expressen:

”Gång på gång har hon ifrågasatts för samarbetet med kinesiska staten. Jag vet inte om hon är naiv, inte tillräckligt påläst eller bara inte bryr sig. Oavsett vad så är det skrämmande att en så pass känd person, en förebild för tusentals ungdomar, använder sin plattform för att gå Kinas ärenden”, skriver hon.

I Nyhetsmorgon svarar Zara Larsson på kritiken:

– Om jag nu ser tillbaka på det, så var det från ett professionellt, men också personligt perspektiv, inte den smartaste dealen jag gjort i min karriär, säger hon.

”Kinesiska staten är ingen snäll stat”

På följdfrågan varför svarar hon:

– Det är inget jag står för. Även om Huawei menar att de inte har några kopplingar till det här så är det svårt att bevisa eller motbevisa. Och vi vet att kinesiska staten är ingen snäll stat, jag vill inte stötta det den gör. Men det är svårt att inte göra det i och med att jag har gjort den här dealen.

Zara Larsson har diskuterat olika sätt att använda pengarna som hon fått för reklamkampanjen för Huawei för att hjälpa utsatta människor.

– Jag kan inte donera pengar till nånstans i Kina för det vet man inte var det går till, säger hon.

Därför säger hon att hon de senaste veckorna har undersökt andra typer av hjälporganisationer över världen.

– Vi har pratat om flyktingläger i Turkiet till exempel och att kunna hjälpa utsatta barn där, säger hon i TV4:s Nyhetsmorgon.

Publicerad:

LÄS VIDARE