Miljonregnet över Skavlan efter succéåret

Programledaren drog in över 20 miljoner kronor 2019

Av:

Publicerad:
Fredrik Skavlan.
Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Fredrik Skavlan.

Programledaren Fredrik Skavlan gjorde ett jätteklipp under fjolåret.

Förutom lönen på 1,8 miljoner kronor så tog han också ut över 18 miljoner kronor i utdelning från sitt bolag.

– Det har ackumulerats överskott under flera års tid och 2019 fanns det utrymme för en extra utdelning, säger Ole Johan Prytz, styrelseordförande i bolaget Skavlan AS, till tidningen Dagens Næringsliv.

2019 var ett riktigt kanonår ekonomiskt för programledaren Fredrik Skavlan, 53. Enligt norska tidningen Dagens Næringsliv drog han in totalt drygt 20 miljoner norska kronor (ungefär samma belopp i svenska kronor).

Utöver sin lön på 1,8 miljoner norska kronor, och en ordinarie aktieutdelning på 750 000 norska kronor så kunde Skavlan plocka ut en extra utdelning på 17,5 miljoner norska kronor.

– Det har ackumulerats överskott under flera års tid och 2019 fanns det utrymme för en extra utdelning, säger Ole Johan Prytz, styrelseordförande i bolaget Skavlan AS, till tidningen Dagens Næringsliv.

Omsatte 12,7 miljoner norska kronor

Bolaget Fredrik Skavlan AS omsatte 12,7 miljoner norska kronor 2019. Inklusive utdelningen från produktionsbolaget Monkberry i Norge och Sverige landade resultatet på 15,3 miljoner norska kronor före skatt.

Företagets eget kapital är på 16,1 miljoner norska kronor, det är en nedgång från 21,4 miljoner norska kronor förgående år.

– Det var ett helt normalt driftsår, säger Ole Johan Prytz.

Foto: Marit Hommedal/TT
Fredrik Skavlan.

Satsar på norskt quizföretag

Dagens Næringsliv skriver även att tv-profilen under 2019 investerade 12 miljoner norska kronor i två olika fonder i fondbolaget First.

Han har privat även köpt aktier för nästan en halv miljon norska kronor i det norska quizföretaget Kahoot som används som utbildningsverktyg.

I slutet av 2019 registrerade företaget att Skavlans aktier hade ett marknadsvärde på 528 000 norska kronor. Sedan nyår har Kahoot haft en kursuppgång på nästan 50 procent, vilket innebär att programledarens aktier är värda omkring 780 000 kronor i dag.

I slutet av 2019 ägde även Skavlan privata aktier i hälsoteknikföretaget Your.MD.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix/TT
Fredrik Skavlan med hustrun Maria Bonnevie.

Förlängt kontrakt med TV 2

För två år sedan lämnade Skavlan norska public service-bolaget NRK för ett nytt kontrakt på fyra säsonger med kommersiella kanalen TV 2 i Norge och fortsatt med SVT i Sverige.

I mars blev det klart att kontraktet förnyas. Men tv-programmet kommer numera bara att produceras och sändas under hösten. Programledaren förklarade då i ett pressmeddelande att det är för få livet att gå ihop med frun Maria Bonnevie och deras tre barn.

– För att få livspusslet att gå ihop kunde jag bara förbinda mig till höstsäsongerna den här omgången. Jag bor med en skådespelerska, och om hon ska kunna ta roller utanför Oslo måste vi helt enkelt dela året mellan oss. Kalla det gärna en pappaledighet, sa Fredrik Skavlan i pressmeddelandet.

Publicerad:

LÄS VIDARE