Danskt barnprogram med nakna vuxna väcker reaktioner

”Bra att visa barnen”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

I det danska barnprogrammet ”Ultra smider tøjet” klär vuxna av sig för att visa barn hur kroppar ser ut.

Nu har programmet hyllats och sågats.

– Det är alldeles för tidigt för barn att börja med snopp och snippa, säger politikern Peter Skaarup till danska tidningen B.T.

”Ultra smider tøjet” med programledaren Jannik Schow.
Foto: DR Press
”Ultra smider tøjet” med programledaren Jannik Schow.

Det danska barnprogrammet ”Ultra smider tøjet” görs av dansk public service, DR, och går i kanalen DR Ultra, ungefär motsvarande kanalen SVT barn. Programmet riktar sig till åldrarna 9 till 14 år med syfte att utbilda barn på väg in i puberteten om allt som har med vuxenkroppen att göra, även för att motverka kroppsfixering. Det lättklädda programmet har väckt starka reaktioner inte bara i Danmark, utan även runt om i världen.

I ett av avsnitten klär vuxna av av sig nakna för att visa hur vuxenkroppen ser ut i verkligheten och barnen får ställa frågor.

I Danmark är reaktionerna blandade. Vissa hyllar programmet, andra som exempelvis Peter Skaarup från det högerpopulistiska partiet Dansk Folkeparti, sågar det totalt, skriver B.T.

– Det är alldeles för tidigt för barn att börja med snopp och snippa. Det förstör för våra barn, som redan i den åldern har tillräckligt mycket som cirkulerar i huvudet på dem. Det är inte nödvändigt med de här sakerna, säger han i en intervju med B.T.

Foto: DR Press
”Ultra smider tøjet” med programledaren Jannik Schow.

Hyllas på Facebook

På DR Ultras:s Facebooksida råder delade meningar bland kommentarerna. Men de flesta tackar och hyllar programmet.

”Det är bra att visa barn att det är normalt att se annorlunda ut och att vi ska vara oss själva”, skriver en.

Samtidigt tycker en annan att man lika gärna kan gå till simhallen för att titta på nakna kroppar.

Foto: DR Press
”Ultra smider tøjet” med programledaren Jannik Schow.

Kanalchefen svarar

DR:s kanalchef Morten Skov Hansen svarar Skaarups kritik och menar att programmet ska motverka bland annat kroppskomplex.

”Programmet är enligt granskningen tillåten för barn så små som sju år, och då är kanalens målgrupp 9-14-åringar och riktar sig därmed till ”de stora barnen” och barnen som är på väg in i puberteten, skriver han enligt D.T.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN