Stjärnkocken Tom Sjöstedt om att ersätta Leif Mannerström: ”Jag är jättenervös”

Ny jurymedlem i ”Sveriges mästerkock” i TV4

Av:

Publicerad:

Tom Sjöstedt ersätter Leif Mannerström i ”Sveriges mästerkock”.

Stjärnkocken ser fram emot uppdraget men får puls när han tänker på det.

– Jag är jättenervös, säger han till Aftonbladet.

Tidigare i höstas stod det klart att det blir stjärnkocken Tom Sjöstedt, 45, som ersätter Leif Mannerström i ”Sveriges mästerkock”-juryn. Han får sällskap av Mischa Billing och Markus Aujulay i den elfte säsongen av TV4-programmet som har premiär nästa år (just nu pågår istället ”Decenniets mästerkock” där tidigare mästerkockvinnare tävlar mot varandra).

Tom Sjöstedt är exalterad över uppdraget, men hymlar inte med att det känns pirrigt och att han är väldigt nervös.

– Jag får lite puls när jag tänker på det. Jag är jättenervös! Det är ett stort program och en bra produktion och det är väldigt inkört. Och att komma in efter Leif… Det är inte kattskit. Så det är klart att det är riktigt nervöst.

I pressmeddelandet gick det att läsa att du är hård, men rättvis och att du inte tolererar slarv?

– Haha! Det vet jag inte. Det är svårt att vara hård i en matlagningstävling. Är det någon som inte levererar kanske man blir besviken, ledsen eller arg. Men det är svårt att vara hård mot någon som har lagat mat och gjort sitt bästa. Det kanske snarare är så att man känner att någon borde ha ansträngt sig mer. Men man kanske blir hård då. Det spelar ingen roll om det är professionella kockar eller amatörkockar. Har man inte ansträngt sig eller lagt ner sin själ så kommer det märkas.

Krögaren Tom Sjöstedt blir ny jurymedlem i ”Sveriges mästerkock” efter Leif Mannerström.
Foto: TV4
Krögaren Tom Sjöstedt blir ny jurymedlem i ”Sveriges mästerkock” efter Leif Mannerström.

Vi har grävt djupt i arkivet och förstått att du inte hade siktet inställt på kockyrket utan drömde om att bli fotbollsproffs?

– Precis, det stämmer bra. Det här med att vara kock är bara ett mellanjobb. Man försöker få in lite pengar till familjen bara och överleva dagen. Jag vill fortfarande bli fotbollsproffs, jag hoppas att det inte är kört. Haha!

Är det du eller frugan som står för käket hemma?

– Vi delar på det rätt lika. När jag jobbar kväll är det min fru som lagar mat. Det är klart när det är fest eller vi ska göra lite helgmat är det jag som står vid grytorna. Men frun har spottat upp sig och har legat i hårdträning och blivit duktig på att laga mat. Vi har också två barn som är 10 och 13 och vi har börjat lära upp dem så de lagar mat en gång i veckan. Då får man slappa lite någon kväll i alla fall.

Foto: Pär Bäckstrand/TV4
Leif Mannerström (till vänster) med jurykollegorna Markus Aujalay och Mischa Billing i ”Sveriges mästerkock”.

Har du guilty pleasurs i matväg? Björn Frantzén slår gärna till på en Sibylla-burgare medan Stefano Catenacci älskar rostbiff och potatissallad.

– Kebabrulle! Alla dagar i veckan. Jag är uppväxt ute på landsorten och när kebabrullen kom var det superstort och helt galet. Det var det finaste som fanns. Kebabrullar ligger mig väldigt varmt om hjärtat.

Kul kuriosa är att du är bror till deckarförfattaren Sofie Sarenbrant, något alla säkert inte har koll på?

– Precis. Hon är en av Sveriges vassaste författare. Det går otroligt bra för henne. Det är så imponerande att hon började skriva böcker från ingenstans och att folk läser. Det är nästan så jag blir lite avundsjuk. Det känns så skönt och underbart att vara författare.

Den elfte säsongen av ”Sveriges mästerkock” spelas in under hösten och har premiär våren 2021 på TV4.

Publicerad:

LÄS VIDARE