Svenska artisten om destruktiva tiden med alkoholen

Mathias Holmgren: ”Några dunkar vin och kanske nån starkare sprit”

Av:

Publicerad:
Mathias Holmgren.
Foto: Suvad Mrkonjic / TT NYHETSBYRÅN
Mathias Holmgren.

Den svenska artisten Mathias Holmgren, 46, hade problem med spriten.

I ett inlägg på sin Facebooksida skriver han om den tuffa tiden och livsförvandlingen.

”Den 15 augusti 2018 drack jag min sista droppe alkohol. Då gjorde jag slut på den mest destruktiva relation jag någonsin haft”, skriver han.

Han slog igenom i tv-programmet ”Fame factory” och fick en hit med ”Något som kan hända” 2002. Senare blev Mathias Holmgrens ansikte välkänt när han tog över Barbados efter att frontfiguren Magnus Carlsson, 46, lämnade.

Med samma band deltog han i Melodifestivalen 2003 med låten ”Bye bye” och senare som soloartist med ”Långt bortom tid och rum” 2005.

Bakfylla och ångest

Holmgrens liv har dock inte alltid varit en dans på rosor. I ett Facebookinlägg berättar han om den destruktiva tiden med alkoholen.

”För några år sedan såg mina kvällar rätt annorlunda ut. Lyckan var kylen fylld med nyinköpt (helst billiga taxfree-flak) öl, några dunkar vin och kanske nån starkare sprit, att ha som shots”, skriver han.

När Aftonbladet Nöje når honom säger han att han tappade mobiltelefoner på konstiga ställen och hur ångesten dagen efter var påtaglig efter en fest.

– Jag blev expert på att ljuga och manipulera mig själv och min omgivning. I efterhand var det så många varningstecken. Jag bytte systembolag ganska ofta då jag tyckte det var pinsamt och jag hittade på ursäkter för att panta burkar, säger han.

Köpte knark av grannar

När var det som värst?

– Jag började bli mer och mer liberal med droger. Jag ville hela tiden ha nya kickar och testade lite olika. Jag kände att det var på väg åt fel håll och nära vänner började säga till mig att de var oroliga. Till slut sökte jag till olika kuratorer, gjorde olika utredningar, testade Antabus och andra mediciner.

Foto: PETER KJELLERÅS
Mathias Holmgren i Melodifestivalen 2005.

Holmgren berättar också om dagen han och hans kille gjorde slut efter ett år tillsammans. Kvällen och natten efter uppbrottet var riktigt mörk.

– Jag söp mig skitfull den kvällen och köpte knark av några grannar. Men morgonen efter bestämde jag mig att det får räcka. Efter det har det inte blivit någonting mer, säger han.

Livsändringen: ”Ha mindre ångest”

I dag ser hans liv annorlunda ut. I stället för att finna lyckan i spriten har han sedan 2018 varit nykter.

– Jag har gjort en ganska stor livsstilsförändring vilket innebär ett hälsosammare liv med noll alkohol, träning och en bra jobbsituation. Jag mår så himla bra och har gjort det de senaste åren. Jag vill prata om det och det är nästan som att komma ut igen. Mina närmaste vänner och kollegor har vetat om det, men nu känns det så himla bra att ha gått ut med det, säger han.

Hur har responsen varit?

– Det har varit otroligt fin respons, helt fantastiskt och överväldigande. Både medialt och bekanta har hört av sig och frågar om råd och tips. Jag vill liksom hjälpa alla och komma ut med det här så mycket som möjligt. Det är helt magiskt.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN