Anders Berglund vill inte bli en gnällig gubbe

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Folkparkerna redan som tonåring, rockstjärneliv i USA och duett vid en bardisk med Cher.

Det händer ett och annat i kapellmästaren Anders Berglunds Sommar.

Han växte upp på söder i Stockholm långt innan stadsdelen blev trendig, tog lektioner från sex års ålder hos "pianotanter", kommunal musikskola existerade inte i 50-talets Sverige, och gjorde vissa försök med gitarr då Beatles 1962 slog igenom.

Anders Berglund spelade i olika band och innan han ens gick ut gymnasiet hade han gjort sin första sväng i folkparkerna som medmusiker till dåtidens stora stjärna, Little Gerhard. 

Kanske ändå en idé att skaffa sig en klassisk musikutbildning? Året var 1972 och Anders Berglund bestämde sig för att studera. Men så ringde Lill Lindfors manager och erbjöd sommarturné och på den vägen har det fortsatt.

Han har på ett eller annat sätt deltagit i 16 svenska melodifestivaler och 13 internationella finaler, sett en turkisk dirigent trampa genom orkesterdiket och en israelisk kollega bära revolver.

Lägg till 103 avsnitt av SVT:s "Så ska det låta" med ett publiksnitt på drygt tre miljoner och samarbeten med allt från Lill-Babs och Magnus & Brasse till Lisa Nilsson och Håkan Hellström.

Och på flygplatsen i Los Angeles väntade limousiner då Björn Skifs på 1970-talet fick en hit som rusade upp till topplistans förstaplats.

Det är onekligen en imponerande karriär som denne folkkäre kapellmästare har bakom sig. 

Vår berättare, som fyller 70 i dag, försäkrar att han inte vill bli en gubbe som gnäller på allt var bättre förr. Jag hinner dra en lättnadens suck, men i nästa ögonblick får SVT veta att musiken numera inte tillvaratas ordentligt. 

Nåväl. Anekdoterna är många och ungefär så underhållande som den rådande värmeböljan tillåter. 

Anders Berglund.
Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Anders Berglund.
Publicerad:

LÄS VIDARE