Hollywoodstjärnan blåstes på sitt livsbesparingar

John Malkovich om tuffa åren, nya Netflix-serien ”Space force” och vingården i Frankrike

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
John Malkovich.
Foto: RICHARD SHOTWELL/AP
John Malkovich.

HOLLYWOOD. John Malkovich är inne på sitt femte årtionde i Hollywood.

Det har gjort honom tät – trots att han var utblottad för tolv år sedan.

– Jag har en vingård i Frankrike, säger han.

Där skulle han ha varit just nu. Men corona-viruset har satt krokben för planerna. I stället ägnar han dagarna åt att lansera Netflix-komedin ”Space force”, där han spelar mot Steve Carell.

– Cambridge är supergrönt med massor av fruktträd, trädgårdar och blommor. Så jag kan inte klaga, säger han under ett videosamtal med Aftonbladet från hemmet i delstaten Massachusetts.

Även om Malkovich gjort komedier förut torde de flesta förknippa honom med mörkare rollfigurer, en bild han inte tycker är helt rättvis.

– Jag växte upp med absurd humor. Det var något jag drogs till, något jag förstod. Fysisk humor kan jag också tycka om, även om jag inte föredrar det. Clowner har jag aldrig gillat.

Siktar på månen

I ”Space force” är han en vetenskapsman med långsamt uttryckssätt – en rak motsatt mot den maniske generalen Mark R Naird (Carell).

Tillsammans utgör de toppskicket inom militärens rymdsatsning som den amerikanske presidenten dragit igång för att återigen få folk på månen.

Foto: Netflix
”Space Force”.

Det ser med andra ord ut som en drift med det som faktiskt sker i USA just nu.

– Det är aktuellt, men det är också en gammal strid. Med det menar jag vetskapen som ena dagen säger att det ligger till på ett visst sätt, för att i nästa gå helt i motsatt riktning.

Serien, där ”Vänner”-stjärnan Lisa Kudrow också medverkar, är skriven av Carell och Greg Daniels, som tidigare gjort ”The office” ihop.

– Steve är en otroligt skicklig skådis. Han är också en mycket smart författare som gärna lyssnar på andra. Scenerna med honom var roligast att spela in.

Uppvuxen i småstad

Trots att Malkovich är veteran i branschen var det aldrig givet att han skulle bli skådis.

Uppvuxen i småstaden Benton i Illinos drev hans mamma en lokaltidning medan hans pappa jobbade som journalist med inriktning på miljöfrågor. Alla hans fyra syskon blev journalister.

Själv drömde han om att bli baseballproffs men drogs till en teatergrupp på grund av en tjej han var kär i.

– Det var nog lika bra det, för senare fick jag massor med knäproblem, säger han.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
John Malkovich.

Vägen till Hollywood gick via dramastudier på två universitet (som han hoppade av) och en flytt till Chicago där han var med och grundade teatergruppen Steppenwolf.

Första oscarsnomineringen kom 1984, för rollen i ”En plats i mitt hjärta”. Han upprepade bedriften fyra år senare med ”Farligt begär”, då han föll för motspelerskan Michelle Pfeiffer både på och utanför vita duken.

Ett luftslott

Det kostade honom äktenskapet med skådespelerskan Joan Allen. Snart gjorde också han och Pfeiffer slut, vilket ledde till en depression som varade i ett år.

1989 träffade han regiassistenten Nicolette Peyran som han fortfarande är gift med.

Tillsammans har de två vuxna barn, dottern Amandine, 30, och sonen Loewy, 28.

Även om Malkovich under vårt samtal uppger att han har ett bra liv innebär det inte att det varit någon dans på rosor.

Foto: Louis Lanzano/AP
Kändisarna stod i kö för att låta Bernie Madoff investera deras miljoner. Men under finanskrisen 2008 avslöjades hans bluff och han dömdes till 150 års fängelse.

2008 förlorade han sina livs besparingar när Bernie Madoffs investeringsimperium visade sig vara ett luftslott. Under de efterföljande fem åren miste han tre av sina fyra syskon – som alla var i 50-årsåldern – plus sin mamma.

Hans sätt att klara krisen var att kasta sig över de jobb som kom i hans väg – något som fick många att höja på ögonbrynen.

– Jag har fått höra att jag ska vara en kall och avskärmad individ. Jag tycker inte att det stämmer, säger han.

Kanske har han kunnat använda sig av krisen i jobbet.

– Det finns en fras som lyder, ”Om det drabbar dig är det komedi, om det drabbar mig är det tragedi”. Det är ett vägskäl som är väldigt intressant. Jag tycker att den bästa komedin är grundad i smärta och erfarenhet. Tyvärr.

Undkomma Paris

Med tanke på det som just nu plågar världen vill han inte klaga.

– Såhär långt har jag haft tur. Jag är frisk och har det inte som den stora majoriteten av jordens miljardbefolkning. Jag behövde inte jobba förra veckan, jag behöver inte jobba den här veckan, nästa vecka eller veckan efter den. Jag försöker använda tiden åt att förbereda för framtiden. Jag läser och håller kontakt med ”Space force”-gänget.

När han kan återse sin vingård återstår dock att se.

– Min fru var där i mars. Då var jag på turné i andra delar av Europa och kom aldrig dit. Det skedde samtidigt som vi tappade upp vårt rosévin på flaskor.

Det innebär inte att gården stor tom.

– Några bekanta till mig från Paris bor där nu. De fick låna huset för att undkomma Paris. Jag är säker på att vi kommer att resa dit i sommar eller till hösten. Men allt beror såklart på de rådande omständigheterna.


John Malkovich om...

...vad han gjort under corona-isoleringen:

– Tagit långa promenader, lagat mat, läst och jobbat i trädgården.

...masktvånget i USA:

– Vi andas in när vi borde andas ut gifter vi har i kroppen. Maskerna gör att vi få i oss massor av partiklar som är hemska. Jag bär bara mask när jag går i butiker.

...framtiden:

– Under den stora influensan 1918 var teatrar, konsertlokaler och biografer stängda i två år. Allt är väldigt, väldigt osäkert just nu.

Publicerad:

LÄS VIDARE