Fansens försvar efter rasism-kritiken i ”Big brother”

Påstods säga N-ordet – Familjen: det här är vad han säger

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:
Tittare riktade kritik mot ”Big brother” efter deltagarnas användande av brun-utan-sol.
Foto: TV4
Tittare riktade kritik mot ”Big brother” efter deltagarnas användande av brun-utan-sol.

N-ordet – eller Megahjärtat?

Nu rycker fans och familj ut till försvar för ”Big brother”-deltagaren Mergim Feka som påståtts använda det rasistiska uttrycket i programmet.

– Megahjärtat är det han kallas av kollegor och familj sedan han var liten. Det är ett smeknamn folk använder kärleksfullt till honom, säger Mergims storasyster Hanumshahe Bajraktari.

I en mängd inlägg i sociala medier och mejl till Aftonbladet har ”Big brother”-fans ryckt ut till försvar efter att deltagaren Mergim Feka påståtts använda N-ordet i programmet.

I ett klipp som spridits av aktivister i sociala medier påstås Mergim Feka använda det rasistiska uttrycket i samband med att tv-produktionen försett deltagarna med en stor mängd brun-utan-sol.

TV4 har tidigare inte svarat på Aftonbladets frågor om klippet utan bara valt att ge en kort kommentar via mejl via kanalens tillförordnade kommunikationschef Lina Berggrén.

”Vi kan inte urskilja vad som sägs i det materialet som finns tillgängligt och har därför pratat med Mergim. Han säger till oss att han inte använde det ordet”, skrev hon.

Foto: TV4
Mergim Feka smörjer in Frida Skoglund.

Försvaras av fansen

TV4 gav heller inga ytterligare förklaringar från Mergim Meka. Därför har ”Big brother”-fans och även Mekas egen familj kommit till hans försvar.

”Han har under 80+ dagar kallats Megahjärtat av samtliga deltagare och hänvisade till sig själv när han sa ’nu ska vi bli bruna som Megahjärtat’ då han är brun som satan av all brun-utan-sol, som också varit ett stående skämt väldigt länge i huset”, skriver ett fan i ett mejl till Aftonbladet.

”Mergim kallar sig själv för Megahjärtat. Han säger bland annat att de andra ska bli bruna som Megahjärtat, vilket betyder att de ska bli bruna som honom då han använder brun-utan-sol överdrivet mycket”, skriver en annan.

Under torsdagen publicerade Aftonbladet en artikel om om rasismanklagelserna mot ”Big brother”, där det överdrivna användandet av brun-utan-sol av flera jämförts med så kallad blackface, och där det påstådda användandet av N-ordet kritiserades.

Kallar sig själv Megahjärtat

Efter det har Aftonbladet uppmärksammats på andra klipp från programmet där Mergim Meka hörs benämna sig själv med smeknamnet Megahjärtat.

Mergim Fekas storasyster Hanumshahe Bajraktari intygar också att det är ett smeknamn han har haft sedan han var liten.

– Han säger: ”Nu ska alla bli bruna som Megahjärtat”, Megahjärtat är det han kallas av kollegor och familj sedan han var liten. Det är ett smeknamn folk använder kärleksfullt till honom, säger hon.

Mergim Feka sitter instängd i ”Big brother”-huset under den pågående tv-inspelningen och har därför ingen möjlighet att själv försvara sig. Därför har Aftonbladet återigen varit i kontakt med TV4 som lovat återkomma med fler detaljer om vad han själv sagt om den påstådda händelsen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN