Mejla

Magnus Sundholm

Teorin: Flygplan sprejar städer med corona

Publicerad:
Uppdaterad:
Coronavirusets framfart har fått konspirationsteoretiker att vakna till liv.
Foto: Mark J. Terrill / TT NYHETSBYRÅN
Coronavirusets framfart har fått konspirationsteoretiker att vakna till liv.

HOLLYWOOD. Konspirationsteoretiker i kristider är lika givna som kackerlackor i en gammal tegelbyggnad på Las Palmas Boulevard i Hollywood.

De går inte att stoppa.

Med coronaviruset som ett aldrig sinande bränsle sprider de obehag och rädsla överallt de kan.

Jag bodde i den där tegelbyggnaden några månader en sommar för många, många år sedan. Det var andra slags kriser då och en latinamerikansk kollega bjöd in mig att sova på soffan i vardagsrummet.

Det fanns ingen dörr till köket och så fort ljusen släckts kunde man höra rasslet från ohyran som under de nattliga räderna alltid tycktes ta vägen över diskhon.

Gick man upp för att ta ett glas vatten och slog på taklampan utbröt total frenesi. På de gulfärgade bänkarna rusade de svarta skalbaggarna om varandra för att finna ett prång att gömma sig i.

Jag kommer att tänka på det nu när mejl och sms sent om kvällarna når mig med ”sanningen om corona”.

Till och med perifert bekanta tycks i isoleringens monotona tillvaro ha förirrat sig in bland de mörka krafterna.

En vill ”upplysa mig om” att viruset som lamslagit hela världen är ett sätt för USA:s regering att döda gamlingar och slippa betala ut pensioner.

En kvinna i Florida skriver att familjer vars anhöriga dött vardera får 40 000 kronor av staten om de går med på att dödsattesten – oavsett verklig orsak – anges som corona.

Miljarder människor

Skälet ska vara att driva upp virusets dödlighet och skada Donald Trumps chanser till omval.

Än mer alarmerande är undersökningen från Yahoo news. Den visar att 44 procent av republikanska väljare och 19 procent av demokraterna tror att Bill Gates planerar att avvända vaccinationer mot corona som en ursäkt för att implantera mikrochip i miljarder människor och övervaka deras rörelsemönster.

I likhet med 9/11, Elvis Presley, Michael Jackson och månlandningen är inte landsgränser något skydd mot konspirationsteorier.

I San Luis Potosi i centrala Mexiko rapporteras en rad invånare tro att corona sprids av den mexikanska regeringen. På nätet delar de inlägg om patienter som på stadens sjukhus tappas på vätska i knäna och flygplan som om nätterna sprejar staden med corona.

När det var som värst på Las Palmas Boulevard brukade vi låta ljuset stå på hela nätterna.

Det fungerade tillfälligt.

Men på kvällarna var de alltid tillbaka.

Det är precis samma sak med konspirationsteoretikerna.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE