John Pohlman fyller 85 år: Det är ju inte ens jämnt

Väderlegendaren om hemligheten bakom ett 65 år långt äktenskap: Man träffas inte så ofta

Av:

Publicerad:

Han levererade prognoserna med glimten i ögat.

Idag fyller den legendariske tv-meteorologen John Pohlman 85 år och han ser tillbaka på sin karriär med glädje. 

– Jag fick också vara med om stora förändringar, som skiftet från handritade väderkartor till den digitala världen.

John Pohlman.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN
John Pohlman.

Den folkkäre tv-meteorologen John Pohlman tillhörde pionjärerna i tv:s barndom. Vid sidan om profiler som Alicia Lundberg och Arne Weise blev han ett uppskattat ansikte i tv-tittarnas vardagsrum och han levererade många prognoser med glimten i ögat och ibland utklädd till exempelvis Dracula, omständigheter som gjorde att han blev vår kanske mest kända tv-meteorolog genom alla tider.

Idag söndag fyller denne spjuver 85 år, något jubilaren själv tar med ro.

– Det är ju inte ens jämnt, jag fyller udda. Som det ser ut nu blir det bara jag och min fru som firar dagen, säger en mycket pigg Pohlman på telefon från hemmet i Norrköping.

Du är också musiker, spelar du fortfarande?

– Nu har det inte blivit något spelande sedan pandemin drog igång. Men jag håller fortfarande fingrarna igång och de fungerar så när pandemin är över är det inte omöjligt att jag tar upp det igen.

Foto: JERKER IVARSSON
John Pohlman och Nils Holmqvist när ”Rapport” fyllde 50 år 2019.

Du blev otroligt känd som meteorolog – hur går tankarna?

– Det var en trevlig period och att vara i direktsändning varje dag var ett spänningsmoment i sig. Jag fick också vara med om stora förändringar, som skiftet från handritade väderkartor till den digitala världen och det var kul.

Hur ser du på uppmärksamheten du fick?

– Jag jobbade på SMHI och hade det här med tv som extraknäck, sedan fick de en ny generaldirektör som sa att som statligt anställd fick vi inte konkurrera med vår arbetsgivare så han hotade att anmäla oss. Han ville att SMHI skulle ta över väderrapporterna på SVT, men det ville definitivt inte SVT, de ville bestämma själva vem som skulle presentera vädret i rutan. SVT och generaldirektören kom inte överens, det slutade med att SVT anställde en meteorolog istället och det blev jag. Det gjorde att jag var i rutan fem kvällar i veckan och folk började känna igen mig. Jag kom ju in i deras hem varje kväll.

Hur märkte du av det?

– Folk kom fram på gatan och det var mest positivt. De sa några trevliga ord och hade ibland några synpunkter, men det är ju inget kontroversiellt ämne.

Foto: LOTTE FERNVALL
Fyra tidigare väderpresentatörer 1993. Susanna Lundbladh, John Pohlman, Pär Holmgren, Ulrika Nilsson.

Du levererade ofta dina väderrapporter med glimten i ögat och en humoristisk twist – du har bland annat sjungit en väderleksrapport. Är du lite full i fan?

– Ja, haha! När jag växte upp så var jag med en grupp ungdomar som spelade revy och cabaret. Förutom att jag var pianist så stod jag på scenen.

Foto: LOTTE FERNVALL
John Pohlman med hustrun Ann-Christine.

Vi har förstått att du och din fru Ann-Christine har varit ihop över 65 år?

– Ja, och vi gifte oss 1962, det är beundransvärt.

Hur lyckas man med det?

– Man träffas inte så ofta. Mellan 1965 och 1967 tog jag en utlandstjänst som meteorolog i i Persiska viken. Det dröjde ett tag innan jag fick dit min familj, sedan när jag kom hem igen så började jag på tv, då hade jag dels jobbet på SMHI och dels på tv så det blev inte att vi träffades så mycket. Framförallt när jag blev anställd på tv så veckopendlade jag och hade en övernattningslägenhet i Stockholm. De sista 20 åren på tv var jag bara hemma lördag och söndag, då nöter man inte på varandra.

Foto: TOMMY MARDELL
John Pohlman framför sin väderkarta.
Publicerad:

LÄS VIDARE