Mejla

Andreas Hansson

Ser vi varandra bättre på andra sidan corona?

Andreas Hansson: Kanske behövde vi en kris för att vakna

Publicerad:
Uppdaterad:
”Love is blind” är coronasäkrad dejting.
Foto: NETFLIX
”Love is blind” är coronasäkrad dejting.

Corona har vänt upp och ner på våra bekväma liv.

Kanske var en kris precis vad vi behövde.

Jag har gått till och från redaktionen i centrala Stockholm och sett fler och fler våga sig ut på gatorna. Krisen har blivit vardag, många springslingor och uteserveringar är fulla under soliga dagar. Vän av ordning får göra som damen som höll folk på två meters avstånd med en utfälld tumstock. Eller ta de övergivna sidogatorna. Krisen kan leda till att vi upptäcker de alternativa vägarna, både bildligt och bokstavligt. Arbetsplatser har infört nya metoder som möjliggör jobb hemifrån de dagar man har lite snuva och tidigare gått till jobbet ändå.

Foto: TT NYHETSBYRÅN
Uteserveringarna i Stockholm har varit fullpackade under den soliga veckan.

När vi tvingats umgås mer med oss själva har maktförhållanden ändrats i samhället. Introverta är plötsligt vinnarna och de som annars härjas av ångest är nu de lugna. De vet hur man uthärdar tuffa kriser eftersom de alltid lever i dem.

Krisen kan leda till att vi upptäcker alternativa vägar

Jag som tidigare motat bort ensamhet med frekvent appdejting är glad att jag inte är singel i karantäntid. Kravet att inte träffa någon hade varit, och är för många, tufft.

Jag frågar hur en av mina bekanta, en flitig dejtare, gör.

”Jag träffar bara de vanliga nu”, svarar han. Inga nya för tillfället. Kanske gör coronan att de dejter som kastas bort runtom i världen ges en extrachans och sedan en till för att strömmen av nya dejter står still. Kanske ger krisen oss nya ögon för varandra, kanske ser vi varandra på ett annat sätt på andra sidan krisen.

 

Vakuumet som uppstått verkar ha eldat på intresset för dejtingsåporna. ”Gift vid första ögonkastet” som går för fullt i SVT och ”Dejta” med Maria Sundbom Lörelius vars säsongsavslutning visas på måndag. Netflix ”Love is blind” har till och med ett coronasäkrat dejtingupplägg med parterna är i varsitt rum.

Men hur länge kan vi leva genom tv, film och videomöten i stället för äkta vara? Och hur uthärdar vi den strida ström av coronarelaterade böcker och filmer som kommer sen?

Genom att fly ut till det vi inte kan nu. Till varandra, med nyupptäckt respekt?


Pssst..!

Ytterligare dejting-tv finns nu tillgänglig för alla på SVT Play, Viaplays briljanta serie ”Älska mig” av Josephine Bornebusch ligger ute med alla sina avsnitt från och med i dag. Första delen går på SVT1 i kväll. En andra säsong är under produktion.

Foto: BJÖRN LINDAHL
Josephine Bornebusch har skrivit, regisserat och spelar huvudrollen i hyllade ”Älska mig”.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN