Mejla

Andreas Hansson

Miss Li bullar upp med ångest och smärta i sitt Sommar i P1

Linda Karlssons sommarprat är nattsvart nästan till slutet

Publicerad:
Uppdaterad:
Linda ”Miss Li” Karlsson har en glad framtoning men pratar ofta om mörker och ångest.
Foto: Mattias Ahlm / Sveriges Radio
Linda ”Miss Li” Karlsson har en glad framtoning men pratar ofta om mörker och ångest.

RECENSION. ”Här kommer natten” blev Miss Li:s genombrott för den breda TV4-publiken.

Det kunde också vara titeln på hennes sommarprat.

Miss Li har varit så öppen med ångest, skador och mörker att jag är säker på att hon sommarpratat minst två gånger.

Men detta är debuten. En googling bekräftar Sveriges Radios pressuppgifter.

Vi börjar i Borlänge, ”Sveriges Chicago”, där normen härskar och förr eller senare kväver alla som är annorlunda. Linda Karlssons utstickande stil ses inte med blida ögon. Hon kallas ful och blir slagen av en kille i klassen. Att skriva musik och flytta till storstaden blir räddningen. Hon sover visserligen på en madrass men får en allt större fanskara. På vägen till en konsert hemma i Borlänge får hon en negativ nätkommentar som tar allt hennes fokus från hyllningarna. Lite samma är det med sommarpratet. Trots framgångar är det mörkret som får fokus. Säkert inte konstigt i ångest och ”dålig självkänsla”.

 

Det råder ingen tvekan om att Miss Li har talang och har jobbat hårt. Kärleken till rampljus och fans har varit bränslet, trots vilda nummer och fester som gett henne skador, utslagna tänder och orsakat ett missfall. Ett av SR-klassikern ”Sommars” stora teman är hur svårt vi människor har att acceptera de som inte är som oss själva, i en småstad är det än tydligare. Tack och lov undviker Miss Li det andra temat: att strössla med Laleh och Cohen. Hennes spellista passar pratet perfekt och är creddig på ett ljuvligt sätt.

 

Man kan missa Miss Li:s djup i den glada musiken jag en gång föll brutalt för på Myspace och som i dag är mer putsad radiopop. ”Så mycket bättre” och otaliga deppiga intervjuer har kompletterat den bilden. Här tillför kanske inte sommarpratet så mycket. Det hettar till i skarp kritik mot okänsliga läkare som sätter tre AT-läkare i rummet när hon ska klä av sig vid en undersökning, något jag själv också varit med om och hatade.

Karlsson landar lyckligtvis i ett gladare liv och en vegetarisk kost som trollar bort hennes svåra smärtor. Det värmer. Och balanserar ett kompetent men nattsvart sommarprat.

Sommarpratet hör du här.

Snabbguide:

Skrytkvot:

Skvallervärde:

Känslostyrka:

Humornivå:

Åh-fan-faktor:

 

Första meningen:

”Jag går mot rummet, en kvinna med barskt ansiktsuttryck håller upp dörren och skakar min hand.”.

Sista meningen:

”Här sitter jag med plasttänder i munnen, tio stygn på överläppen, ett korsband som gått av och ärr över hela kroppen efter att ha röjt och fallit av scener över hela världen, och det har varit värt allt”.

 

3 typiska låtval

Alice Cooper - I'm Eighteen
Radiohead - Exit Music For A Film
Bob Dylan, Emmylou Harris - One More Cup Of Coffee

 

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE