Här jagar poliser låtsas-rånare i SVT

Fejkar mångmiljonrån för att visa polisarbetet i ny reality

Av:

Publicerad:
1 av 4 | Foto: Stina Stjernkvist / SVT
Ur SVT:s ”Tjuv och polis”. Iscensättning av deltagarnas kupp i Askersund.

Här kommer rånarna över 50 miljoner kronor – men allt är iscensatt av SVT.

I nya serien ”Tjuv och polis” ska riktiga poliser jaga amatörrånarna i en svensk småstad.

– Det är på ytan en lite kontroversiell programidé från SVT:s sida, men för att beskriva det kort så har vi gjort en reality om polisarbete, säger projektledaren Björn Wahren.

Tio vanliga personer från Askersund får uppdraget att genomföra ett rån utan att lämna några spår efter sig. På bilderna från SVT:s nya serie ”Tjuv och polis” syns hur de maskerade privatpersonerna tar sig in och kommer över totalt 50 miljoner kronor.

Före detta poliser

Rånet är också grunden i den nya realityserien där 14 stycken före detta poliser har anlitats för att jaga rätt på de skyldiga, och bytet på 50 miljoner kronor.

– Vi har tagit in 14 stycken av Sveriges bästa före detta poliser. Ingen av dem jobbar aktivt idag, men de har alla tidigare jobbat med stora uppmärksammade fall, säger SVT:s projektledare Björn Wahren.

Tanken är att komma så nära polisarbetet det bara går. De före detta kriminaltekniker som ingår i utredningsstyrkan har fått samma typ av utrustning som används av den svenska poliskåren och när dna-bevis kunnat säkras under inspelningen har dessa analyserats av ett professionellt laboratorium.

– Det finns ett stort krimintresse. Vi ville gör ett underhållningsprogram för hela familjen där vi blandar underhållning och reality med krim och nå både familjer med lite äldre barn och de som älskar krim och ”Veckans brott”-liknande program, säger Björn Wahren om varför SVT gör den nya serien.

”Lite kontroversiell idé”

– Det är på ytan en lite kontroversiell programidé från SVT:s sida, men för att beskriva det kort så har vi gjort en reality om polisarbete.

Hur menar du med kontroversiell?

– Om man vill vara elak så kan man säga: ”Hur tänkte ni nu ni låter några vanliga medborgare utföra ett grovt brott för att skapa underhållning?”. Men vi var tvungna att göra det för att vi ville att de här poliserna skulle få ett så äkta case som det bara gick. Fördelen är att vi får följa polisarbetet på extremt nära håll. De jobbade precis som det vore et riktigt fall, med de resurser som de skulle haft inom polisen.

”Tjuv och polis” sänds i åtta avsnitt på SVT1 med premiär söndag 1 september kl 20.00.

Publicerad:

LÄS VIDARE