Mejla

Per Bjurman

Cher skulle kunna regera Hollywood – också

Därför borde alla se om ”Mångalen” i helgen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: AP
Cher.

NEW YORK. Cher gör förstås braksuccé med sin nya ”residency” i Las Vegas.

Det är nästan lite synd, kan jag inte låta bli att tänka när jag av en slump ser om fantastiska ”Mångalen”.

Den påminner om att hon också är en av av den här generationens största skådespelare och skulle kunna regera Hollywood om hon ville.

Inga missförstånd här nu. Jag älskar Cher även som sångerska och artist och kan inte vänta på att komma tillbaka Vegas så jag kan se hennes nya show på MGM Park – före detta Monte Carlo.

Den stationära föreställningen – hennes andra av den sorten efter en ”residency” på Caesars Palace mellan 2008 och 2011 – har fått lysande recensioner och stämningen i den ständigt utsålda arenan beskrivs som extatisk.

Kanske är det rentav som kvällen då Svenskans förre skribent-ess Stefan Malmqvist och jag hamnade på happening nattklubb i Jerusalem under Eurovision-finalen 1999. När de fyrade av “Believe” där utbröt det mest euforiska drag jag upplevt. Det ögonblicket lever kvar i minnet som en precis lika stor upplevelse som några av de mest betagande konserterna genom åren.

Men ändå.

”Mångalen” ett mästerverk

Det är lite sorgligt att vi inte får se mer av Cher på film, slår det mig när jag en sömnlös natt hemma i tv-soffan råkar se om ”Mångalen”. Detta New York-drama från 1987 – ”Moonstruck” i original – är överhuvudtaget ett sant mästerverk, så romantiskt och varmt och roligt och besjälat och fullsprängt av autentiska, poetiska stämningar från staden det utspelas i att jag tappar andan. Det finns, inser jag, inte många filmer jag älskar mer.

Men framförallt är Cherilyn Sarkisian sanslöst bra. Hon fick en Oscar för sitt porträtt av Loretta Castorini, änkan som förälskar sig in fästmans yngre bror, spelad av Nicolas Cage (lysande han också, på den tiden) – och det måste ju ha varit den mest givna vinnaren på den här sidan ”Casablanca”.

Dök upp i ”Mamma Mia”

Senaste åren har det dock varit sparsamt med filmframträdanden. Hon dök upp i ”Mamma Mia”-uppföljaren förra året, men den rollen var det svårt att göra något oförglömligt av.

Som sagt: Lite nedslående. Cher skulle kunna regera Hollywood – också.

Men hon har väl ingen lust och är det någon som gör precis vad fan hon vill är det Cher, så, well – vi ses i Vegas!

För övrigt tycker jag alla ska göra sig själva en tjänst och se om ”Mångalen” redan nu i helgen.

Det är bra för själen.

ORSAKER TILL EXTAS

Billions (Showtime-serie).

Säsong 4 har börjat lysande; inte bara för att de nämnt Nicklas Bäckström och varit på Sparks Steakhouse. Paul Giamatti är i praktform.

Luke Elliot – Carolyn (Singel)

Första singeln från nya albumet med den här spaltens särskilde favorit är 

Jenny Lewis – On The Line (Album)

Strålande.

Av:

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN