Hanna Stjärne svarar på kritiken mot SVT

”Finns hårda krav på att effektivisera verksamheten”

Av:

Publicerad:
Uppdaterad:

Anställda på SVT vittnar om kris.

Nu går vd:n Hanna Stjärne ut och kommenterar situationen.

– Jag förstår att förändringar innebär att det blir tufft för personalen, säger hon till Dagens Nyheter.

Under veckan publicerades ett större reportage i tidningen Journalisten där ett flertal anställda gick ut och vittnade om stora problem på arbetsplatsen.

Bland annat pratades det om tystnadskultur, problem med arbetsmiljön, bristande ledarskap och en journalistik på väg åt fel håll.

Nöjesbladet försökte upprepade gånger nå kanalens vd Hanna Stjärne för en kommentar, men fick som svar att hon befann hon sig på semester och inte hade hade möjlighet att bemöta kritiken.

”Vill så klart ha en arbetsmiljö som är bra”

I en intervju med Dagens Nyheter väljer hon nu att uttala sig.

– Vi på SVT, liksom alla medieföretag, går just nu igenom stora förändringar. Det finns hårda krav på att effektivisera verksamheten. Men jag förstår att förändringar innebär att det blir tufft för personalen, som är orolig, säger hon till tidningen.

SVT:s vd Hanna Stjärne.
Foto: MARCUS ERICSSON
SVT:s vd Hanna Stjärne.

Hon påpekar samtidigt att de nyligen har genomfört en medarbetarenkät som pekar på att arbetsmiljön har blivit bättre.

Samtidigt är hon medveten om att vissa avdelningar, exempelvis SVT Nyheter Online, upplever större problem än andra.

– Men det finns en dialog med nyhetsledningen och facket. Vi vill så klart ha en arbetsmiljö som är bra. Jag håller alltid ett öga på hur arbetsmiljön ser ut och det är därför vi gör medarbetarenkäter.

Håller inte med om kritiken

Angående påståendet att SVT:s journalistik allt mer börjar lika kvällstidningsjournalistik svarar Hanna Stjärne att hon helt enkelt inte håller med.

– Vi jobbar hela tiden med vad som är de mest relevanta nyheterna för tittarna. Vi har en bred bevakning av både inrikes- och utrikesfrågor.

I samband med publiceringen av Journalistens reportage var Nöjesbladet i kontakt med SVT:s mediedirektör Jan Helin, som tidigare var publisher på Aftonbladet.

Även han slog ifrån sig kritiken om att SVT skulle börja likna en kvällstidning.

”Vi är ingen kvällstidning och har ingen ambition att bli någon. Det är heller ingen kritik jag hört från vår publik”, skrev han i ett sms.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN